Ezeket látta már?

Egy kis fogyás is segít

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára állapotuk javítása érdekében javasolt az ideális testsúly elérése.

Egy kis fogyás is segít

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára állapotuk javítása érdekében javasolt az ideális testsúly elérése. Jó hír azonban, hogy már egészen kis mértékű testsúlycsökkenéssel is sokat tehetünk egészségünk érdekében.

Egy kis fogyás is segít

A Diabetes Care folyóirat közlésében megjelent tanulmány során 5,145 2-es típusú cukorbeteg személyt vizsgáltak. A Look AHEAD (Action for Health in Diabetes) elnevezésű kutatás eredményei igazolták, hogy a betegek állapotában már mérsékelt, megközelítőleg 8 százalékos testsúlyvesztés is jelentős javulást hozott.

A vizsgálatban résztvevő személyeket, egészségi állapotuk felmérése után két csoportra osztották. Az első csoport tagjai minden segítséget megkaptak a fogyás eléréséhez. Készült részükre speciálisan összeállított étrend, csoportos foglalkozásokon vettek részt, személyi edző, pszichológus segítette őket a kitűzött 7 százalékos súlyvesztés elérésében.

A másik csoport tagjai ezzel szemben átlagos foglalkozásokon, néhány csoportos találkozón vett részt, s részükre sem étrend, sem pedig edzés terv nem készült. Az intenzív programban részesülő csoport tagjai az év végére átlagos 8.6 százalékos súlycsökkenést értek el, szemben a kontrol csoport 1 százalékos súlyvesztésével.

A súlycsökkenés hatására javult a vércukorszint szabályozása, illetve csökkent a diabétesz és a magas vérnyomás kezelésére szolgáló szerek alkalmazása. A vizsgálat igazolta, hogy a túlsúlyos 2-es típusú diabéteszes személyek képesek egy év leforgása alatt 7-10 százalékos súlyvesztést elérni, s ezzel egészségi állapotukat javítani.

medipress.hu

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához