Ezeket látta már?

Egyszerű módszer a 2-es típusú diabétesz megelőzésére?

2012.06.18. Módosítva: 2015.11.04.

A University of California és a Berkeley Department of Public Health kutatói tettek közzé egy egyszerű, és nem költséges módszerrel kapcsolatot közleményt, hogyan lehet betegoktatás és életmódváltás segítségével elkerülni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

230 személy került a vizsgálatba, akik a San Francisco környéki szegénynegyedek lakói voltak. Havi egyszeri telefonkapcsolat révén, a vizsgáltak fele diétás tanácsokat kapott, másik fele pedig életmódi tanácsadást.

Egyszerű módszer a 2-es típusú diabétesz megelőzésére?

Hat hónap elteltével megfigyelhető volt, hogy a tanácsadásban részesültek súlya csökkent, több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak, és a vérkép a trigliceridek csökkenését mutatta – amely jellemző mérőszám a 2-es típusú cukorbetegség esetében.

A közlemény az American Journal of Public Health szaklapban jelent meg, elemzi, hogy ez a módszer elsősorban a városi, szegény, és kisebbségi lakosságcsoportokra irányul. Arra is rávilágít az eredmény, amit a fenti egyetem kutatói már évek óta mondogatnak, hogy a 2-es típusú diabétesz kialakulása – megfelelő módszerekkel – megelőzhető.

"Ez a fajta cukorbetegség nem olyan, mint a végzet, mert már előfordult a családban..." – magyarázza Dr. Alka Kanaya, MD, a kaliforniai egyetem docense "megelőzhető, és életmódi tényezők is igen fontos szerepet játszanak."

A kétféle típusú diabétesz az USA-ban a lakosság mintegy 8,3%-át érinti, és évi 200 milliárd (!) dollár egészségügyi kiadást jelent.

Korábbi vizsgálatok is igazolták már, hogy a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésére a tanácsadás, az életmódi változtatás milyen fontos, de azok általában klinikai környezetre vonatkoztak, és számos egészségügyi szakember bevonása volt szükséges. Ez tette költségessé a vizsgálatokat, nem szólva arról, hogy nem lehetett kiszűrni azokat a pl. nagyvárosi populációkat, akiknek a leginkább szüksége lett volna a tanácsadásra...

Természetesen sok (szociális) probléma van az érintett csoportokban: a szegénység, a hiányos biztosítási rendszer, az írástudatlanság, alacsony jövedelem stb.

A cikkbeli vizsgálat mindezeket megpróbálta figyelembe venni: a vizsgált személyek fele pl. bevándorló volt, és negyedük nem is rendelkezett egészségbiztosítással. Egyharmaduk esetén álltak fenn anyagi problémák, és mintegy 22%-uknál iskolázottsági hiányosságok.

A telefonos tanácsadás beválni látszik: költsége csekély, a szegények számára is elérhető, és az írástudatlanság sem akadály. Hasonló telefonos megkereséseket alkalmaztak korábban már több amerikai városban a magas vérnyomás, dohányzás, magas koleszterin-szint és egyéb közkeletű egészségügyi problémák esetén.

forrás: sciencedaily.com

A szakértő hozzászól...

Nagyon jó hír. Görgessük tovább!

A XIII. Budapesti Diabetes Szimpóziumon Dr. Hídvégi Tibor főorvos úr "A Kockázat alapú diabetes-szűrés elmélete és gyakorlata" c. előadásában elmondta a FINDRISC kérdőívvel végzett hazai szűrés tapasztalatai kapcsán, hogy egy megfelelően kidolgozott kérdőíves módszer 71-84%-os találati biztonsággal bír.

Miért fontos ez? Egy telefonos rövid intervenciót követően, amennyiben az eredmények indokolttá teszik, felajánlható az egyén részére további telefonos segítség a cikkben említett módon, melyre – a közölt kiszűrt kockázat okán – valószínűsíthető egy igenlő válasz a megkeresett személy részéről.

Véleményem szerint, mindenképpen megér egy próbát; kezdetnek, indulásnak egy hazai hasonló felmérést. Külön tetszett az a cikkben említett vizsgálat kapcsán, hogy "a vizsgáltak fele diétás tanácsokat kapott, másik fele pedig életmódi tanácsadást.", hiszen ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag mindegy, hol indul el a változás, az hatékony lehet.

Nem mindegy, mert fel kell mérni, hogy az egyes személyeknél ki mire hajlandó inkább, ki hol tud jobb compliance-t felmutatni. Ráadásul amennyiben az alkalmazott kérdőív kiválóan szerkesztett, alkalmas arra is, hogy egyúttal a már pre/diabetes állapotában levőket is kiszűrje, további orvosi intervenció felé irányítsa. Ez pedig igen jó.

Mezei Zsuzsanna

Forrás: sciencedaily.com