Ezeket látta már?

Elbutuláshoz vezethet a cukorbetegség

2009.01.01. Módosítva: 2015.11.04.

Új elemet illesztett be a cukorbetegség hosszú távú károsító hatásai közé a Kaliforniai Egyetem kutatói által végzett klinikai vizsgálat.

Elbutuláshoz vezethet a cukorbetegség

Új elemet illesztett be a cukorbetegség hosszú távú károsító hatásai közé a Kaliforniai Egyetem kutatói által végzett klinikai vizsgálat. A szakemberek szerint a krónikusan magas vércukorszint megnöveli az elbutulás veszélyét.

"Eddig is tudtuk, hogy a cukorbetegség és a szellemi teljesítőképesség között kapcsolat van. Ezúttal konkrétan az idős, cukorbetegséggel vagy anélkül élő idős hölgyek szellemi hanyatlását vizsgáltuk, amit korábban még senki sem tett meg" - foglalta össze a kutatás célkitűzéseit a kutatócsoport vezetője, Dr. Kristine Yaffe. A vizgsálatba mintegy kétezer, átlagéletkoruk szerint 67 éves nőt vontak be. A kísérlet alanyaitól négy éven keresztül alkalmanként vérmintát vettek és különféle tesztekkel meghatározták szellemi teljesítőképességüket. A vizsgálat érdekessége volt még, hogy nem a direkt vércukrot, hanem az ún. glikolizált hemoglobint választották a vércukorszint mérőjének. (Az ilyen hemoglobinhoz cukor kötődik a vérben, és egészséges emberben az aránya nem több hét százaléknál. A vegyület néhány hónapra visszamenőleg ad tájékoztatást a vércukorszintről).

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a glikolizált hemoglobin értékének egy százaléknyi emelkedése mintegy 40 százalékkal emeli meg az enyhe szellemi hanyatlás kockázatát. Azok körében, akiknél a glikolizált hemoglobin hét százalék felett volt, négyszer olyan gyakran fordul elő kisebb-nagyobb demencia, mint a normál értékűek csoportjában. A kutatók úgy vélik, az összefüggés hátterében több dolog is állhat, akár még az is elképzelhető, hogy az inzulinbontó enzim működése és az Alzheimer - kór között kapcsolat van. "Eredményeink mindenesetre alátámasztják azt a hipotézist, hogy az emelkedett vércukorszint demenciához vezethet idős hölgyekben" - mondta Yaffe.

medipress

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához