Ezeket látta már?

Félrekezelt cukorbeteg halála: felfüggesztett büntetés a rezidens orvosnak

2012.09.17. Módosítva: 2015.11.04.

Felfüggesztett fogház egy orvosi ügyeletben hibázó rezidensnek. Egy év felfüggesztett fogházra ítéltek első fokon, nem jogerősen egy orvosi ügyelete alatt rezidensként hibázó budapesti orvost, akinek a félrekezelt betege meghalt.

A XVIII-XIX. kerületi bíróság csütörtökön kihirdetett döntésében foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt mondta ki bűnösnek az orvosnőt és az egy év, két évre felfüggesztett szabadságvesztés mellett két évre eltiltotta hivatása gyakorlásától is - közölte honlapján a Fővárosi Törvényszék.

Félrekezelt cukorbeteg halála: felfüggesztett büntetés a rezidens orvosnak

A védelem felmentésért fellebbezett, így a büntetőper várhatóan a Fővárosi Törvényszéken folytatódik majd másodfokon.

A tényállás szerint az orvosi ügyeletet ellátó fiatal rezidenst tavaly februárban kihívták egy rosszullétre panaszkodó inzulinos cukorbeteghez. A vádlott nem tudta értelmezni a vércukorszintmérő jelzését, azt hibaüzenetnek gondolta, miközben a műszer valójában nagyon magas szintet jelzett. Az ügyeletes cukros vizet itatott a férfival, nyugtató injekciót adott be neki, majd távozott. Amikor nem sokkal később másodszor is riasztották az egyre rosszabb állapotba kerülő beteghez, a segédasszisztens jelezte, hogy mit jelent a műszer jelzése, mire a vádlott a helyszínről esetkocsit kért, de a beteg a járműben életét vesztette.

A büntetőperben korábban meghallgatott szakértők szerint a rezidens nem is láthatott volna el önállóan, felügyelet nélkül ügyeleti munkát, ugyanakkor a vádlott szerint ez Kispesten nem rendhagyó eset.

A vádlott a korábbi tárgyaláson elmondta: 2009-ben végezte el az egyetemet, 2010 februárjában kezdett el dolgozni a kerületi orvosi ügyeletet biztosító cégnél. Mivel más rezidensek is dolgoztak ott ügyeletesként, azt gondolta, hogy az orvosi egyetem elvégzése után ezt ő is elvállalhatja.

A vádlott azt mondta, sajnálja a történteket, de nem érzi magát bűnösnek. Elmondta, hogy a műszer használatára az egyetemen nem tanították meg, és a kerületi orvosi ügyeletet biztosító egészségügyi szolgáltató cég sem készítette fel rá.

A védelem az esettel összefüggésben felhívta a figyelmet rezidensképzés problémáira.

Forrás: MTI