Ezeket látta már?

Így csökkenti a gyors gyaloglás a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát

gyors gyaloglás séta cukorbetegség, diabétesz, inzulinrezisztencia

Nem csak az számít, hogy mennyit gyalogol, sétál, hanem az is, hogy milyen gyakran és milyen tempóban teszi.

A British Journal of Sports Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány szerint, a tempós gyaloglás közel 40%-kal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség későbbi kialakulását.

Tanulmány a sétáról

A tanulmány szerzői 10 korábbi, 1999 és 2022 között végzett tanulmányt tekintettek át, amelyek összefüggéseket vizsgáltak a járási sebesség – amelyet objektív időzített tesztekkel vagy a résztvevők szubjektív beszámolóival mértek – és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása között az Egyesült Királyságból és Japánból származó felnőttek körében.

A kutatók megállapították, hogy átlagosan nyolc éves követési időszakot követően az átlagos vagy normál tempót sétálóknál 15%-kal alacsonyabb volt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. A „meglehetősen tempós” séta 24%-kal alacsonyabb kockázatot jelentett, mint azok, akik könnyen vagy lazán sétáltak. És „a tempós/lépéses gyaloglásnak volt a legnagyobb előnye: 39%-kal csökkentette a kockázatot.

A kutatás azt is megerősíti, hogy „az intenzitás fontos a cukorbetegség megelőzésében” – mondta e-mailben Dr. Carmen Cuthbertson, a Kelet-Karolinai Egyetem egészségügyi oktatással és promócióval foglalkozó adjunktusa.

"Bármilyen mennyiségű fizikai tevékenységnek lehetnek egészségügyi előnyei, de úgy tűnik, hogy a cukorbetegség megelőzése érdekében fontos, hogy vegyenek részt nagyobb intenzitású tevékenységekben, mint például a tempós séta."

Mi a gyors séta előnye?

A gyors séta számos előnnyel jár az egész szervezetre nézve. Itt van néhány előny, amit a rendszeres gyors séta számos ember számára hozhat:

  1. Kardiovaszkuláris egészség: a gyors séta kiváló kardiovaszkuláris tevékenység, amely javíthatja a szív- és érrendszeri egészséget. Segít fenntartani az egészséges vérnyomást, csökkentheti a koleszterinszintet és javíthatja a vérkeringést.
  2. Súlykontroll: a gyors séta segíthet a súlykontrollban és a testsúlycsökkentésben. Rendszeres mozgás fokozza az anyagcserét, égeti a kalóriákat és segít fenntartani az egészséges testsúlyt.
  3. Izomtónus: a séta különféle izmokat aktivál, beleértve a láb- és farizmokat, a hasizmokat és az alsó hátizmokat. Ez segíthet az izomtónus fenntartásában és az általános testi erőnlét javításában.
  4. Energiafokozás: a rendszeres testmozgás, ideértve a gyors sétát is, javíthatja az energia szintet és csökkentheti a fáradtságot. A fizikai aktivitás serkenti az endorfinok kibocsátását, amelyek javíthatják a hangulatot és az energiaszintet.
  5. Csökkent stressz és szorongás: a séta stresszcsökkentő hatással is bír. A friss levegőn való mozgás és az endorfinok felszabadulása segíthet csökkenteni a mindennapi stresszt és szorongást.
  6. Jobb alvásminőség: a rendszeres testmozgás, ideértve a gyors sétát is, hozzájárulhat a jobb alvásminőség eléréséhez. A fizikai aktivitás segíthet kiegyensúlyozni az alvási ciklusokat és mélyebb, pihentetőbb alvást eredményezhet.
  7. Jobb emésztés: a mozgás serkentheti az emésztést és segíthet megelőzni a gyomorproblémákat. Különösen hasznos lehet egy könnyű séta az étkezés után.

Fontos megjegyezni, hogy mindenki testi és egészségi állapota egyedi, ezért mindig érdemes konzultálni egy orvossal, mielőtt bármilyen új edzésprogramba kezd. A rendszeres, mérsékelt testmozgás azonban általában számos egészségügyi előnnyel jár.

Ha azonban egy kis kihívást szeretne, a fitneszkövető használata – óra, lépésszámláló vagy okostelefon-alkalmazáson keresztül – segíthet objektíven mérni és fenntartani a gyaloglási tempót.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így teheti tönkre a veséit, ha nem változtat az életmódján

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

2-es típusú cukorbetegség

Forrás: CNN
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához