Ezeket látta már?

Ha túlsúlyos, ilyen betegségekkel számolhat!

elhízás, fogyás, túlsúly

Az elhízás kapcsán gyakori az érintettek hibáztatása, az életmódbeli és étkezési szokásaik elítélése. Pedig az elhízás lehet krónikus, illetve más betegségek előjele is.

A kóros elhízás többek között a cukorbetegség melegágya is lehet. Az OECD adatai alapján az európai országok közül Magyarországot kifejezetten érinti ez a probléma: a lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhízott.

Az elhízás és a betegségek kapcsolata

Sajnos, a társadalom többi tagja a túlsúlyos emberekről legtöbbször úgy gondolja, hogy ’csupán’ nem megfelelő az életmódjuk vagy túl sokat esznek és lusták a rendszeres mozgáshoz. Az ilyen előítéletek csak tovább nehezítik az érintettek életét és azt, hogy megtegyék az első lépéseket a testsúlyuk csökkentése felé. Kulcsfontosságú, hogy az elhízás problémájával küzdők merjenek foglalkozni a helyzettel, és megértsék annak okait. Fontos, hogy képesek legyenek csökkenteni az olyan betegségek kialakulásának kockázatát mint például a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések, melyek a fennmaradó túlsúly nyomán megjelenhetnek.

Az evési szokásokon túlmutat az elhízás jelensége, csakúgy, mint a krónikus betegségeké, eredhetnek genetikai, pszichológiai, szociokulturális gazdasági vagy környezeti okokból. De kimutatták az egészségügyi kockázatát is: az elhízás szoros összefüggésben van a 2-es típusú diabétesz kialakulásával.

Mit tehetünk az elhízás ellen?

A cukorbetegséget nem csak a növekvő betegszámok miatt kell komolyan venni, hanem azért is mert ez a sokáig tünetet nem okozó kór, hatalmas károkat képes okozni a szervezetben. Igaz az 1-es típusú cukorbetegséget a tudomány jelenlegi állása szerint nem lehet megelőzni, viszont a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát csökkenthetjük testsúly-optimalizálással, rendszeres mozgással, egészséges táplálkozással és stressz csökkentéssel.

Amennyiben valakinél már kialakult a betegség utóbbi típusa, az egészséges életmód, a rendszeres mozgás és a fogyás hozzájárulhat az életminőség javításához, valamint a betegség kordában tartásához. Sokaknál azonban nem elég az ilyen jellegű odafigyelés, így a betegek terápiás kezelésre szorulnak az optimális anyagcsere kontroll elérése érdekében. Az injekciós megoldások mellett ma már olyan innovatív készítmények is rendelkezésre állnak a cukorbetegek kezelésére, amiket akár vesebetegek is biztonságosan szedhetnek és elég naponta egyszer szájon át bevenni, nem szükséges napi szintű injekciós alkalmazás.

Inzulinrezisztencia: így kerülheti el a legnagyobb eséllyel!

A túlsúly és az elhízás rengeteg megbetegedés melegágya. Sosincs késő tenni ellene, hogy a plusz kilók ne nehezítsék meg minden napjainkat. A hangsúly a tudatosságon van, hogy ismerjük és kézben tartsuk saját egészségi állapotunkat.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához