Mit tegyünk, ha egészségesen tartsuk a diabéteszes lábat?

#bőrbetegség #Cukorbetegség #terápia #amputáció
2020.09.15.

A cukorbetegeknek már a törvényszerűen bekövetkező lábelváltozások megjelenése előtt is érdemes nagyobb figyelmet fordítaniuk lábuk védelmére. Hogyan lassíthatóak a láb elváltozásainak folyamatai?

Mit tehet lábai egészségének megőrzése érdekében?

1. Mozogjon többet!

2. Törődjön diabéteszével! Működjön együtt az Önért dolgozó egészségügyi szakdolgozókkal, akik azon fáradoznak, hogy vércukorszintjét meghatározott tartományon belül tartsák!

3. A lábbeli felhúzása előtt, minden alkalommal tapintsa meg kézzel a cipőt belülről: a cukorbetegség miatt az Ön érzőképessége csökkenhet, ezért előfordulhat, hogy a cipőbe esett kavicsot nem veszi észre, vagy nem észleli a bélés károsodását, ami a láb kisebesedéséhez vezethet.

4. Csak cukorbetegeknek kialakított, extra széles, extra mély cipőt vásároljon! Új cipőjét először otthon viselje 20 percig, majd vizsgálja meg a lábát! Ha pirosodást észlel valahol, annak a cipő levételét követően 20 percen belül el kell múlnia. Ha nem így történik, akkor a láb fekélyesedése nem zárható ki. Ez a javaslat vonatkozik a méretre készült ortopéd cipőkre is!

5. A lábsérülések megelőzése érdekében, mindig legyen a lábán cipő és zokni! Soha ne járjon mezítláb! Vízbe, medencébe csak védőcipőben menjen.

6. Ne viseljen olyan zoknit vagy harisnyát, amely varrott, mert a varrás nyomáspontot okozhat lábán, fekélyesedéshez vezethet. Ügyeljen rá, hogy a zokni vagy harisnya térd alatt ne legyen túlságosan szoros!

7. Ha lábának boltozatai megsüllyedtek, viseljen egyedi, cukorbetegeknek kialakított lúdtalpbetétet!

8. Rendszeresen, naponta ápolja és vizsgálja meg lábát! Ha nem tud lehajolni, a talpát tükörrel nézze meg. Ha vágást, elszíneződést vagy fekélyt észlel, azonnal forduljon orvoshoz! Ha az Ön látása károsodott, kérjen segítséget a naponkénti lábvizsgálathoz.

Többet szeretne megtudni a diabéteszes lábról? Kattintson tovább!

9. Lábkörmének sarkait ne vágja ki, hagyja körmét túlnőni a körömsáncon!

10. Óvja lábait a forróságtól és hidegtől! Ne tegye a lábát forró vízbe! Vízbe lépés előtt ellenőrizze a víz hőmérsékletet! Ne használjon meleg vizes palackot, melegítőpárnát, vagy elektromos hőtakarót! Ezek megégethetik anélkül, hogy észrevenné.

11. Engedje szabadon áramolni lábában a vért! Ülés közben tegye fel a lábát! Naponta kétszer-háromszor, mintegy 5 percen át jól mozgassa meg a lábujjait és mozgassa le és fel a bokáját! Hosszabb időn keresztül ne tegye keresztbe a lábait! Ne dohányozzon!

12. Kezdje el most! Foglalkozzon már ma többet a lábával! Legyen minden nap ideje lábának alapos átvizsgálására! Használja a kifejezetten cukorbetegek számára kifejlesztett termékeket!

Forrás: EgészségKalauz