Ezeket látta már?

Orvosi siker: a mesterséges hasnyálmirigy

2014.06.19. Módosítva: 2015.11.04.

A bionikus hasnyálmirigy jól kezeli mind a fiatalok, mind a felnőttek 1-es típusú, úgynevezett gyermekkori cukorbetegségét - állapította meg egy új amerikai kutatás. A bionikus eszköz teljesen automatikusan, a szervezet igényei szerint adagolja a páciensnek az inzulint.

A New England Journal of Medicine című szaklapban ismertetett kutatás eredményei alapján a mesterséges hasnyálmirigy hatékonyabban és precízebben adagolja az inzulint, mint a jelenleg használatban lévő eszközök. A tanulmányról az Amerikai Diabétesz Szövetség éves San Francisco-i találkozóján is beszámoltak.

Orvosi siker: a mesterséges hasnyálmirigy

Az 1-es típusú cukorbaj autoimmun betegség, amelynél a szervezet immunrendszere egészséges sejtek ellen fordul, megtámadja a hasnyálmirigy béta-sejtjeit, így azok nem képesek inzulint termelni. Az inzulin szabályozza a szervezet vércukor-szintjét, azaz nélkülözhetetlen az élelemből származó szénhidrátok lebontásához.

Az inzulin kézi adagolása nem mindig pontos: a túl nagy mennyiség túlságosan csökkentheti a vércukorszintet, ami a páciens ájulásához, akár halálához vezethet. A túl kevés inzulin nem csökkenti eléggé a megemelkedett inzulinszintet, ez hosszú távon szövődményeket, szem- és veseproblémákat, szívbetegséget idézhet elő.

A pácienseknek naponta többször meg kell mérniük vércukorszintjüket, és az érték alapján inzulint kell beadni maguknak injekciós tűvel vagy speciális pumpával. A mesterséges hasnyálmirigy ezt a terhet venné le a vállukról, bár naponta kétszer így is meg kell szúrniuk az ujjuk hegyét, hogy lássák, pontosan működik-e a rendszer, ám a hormonadagolás automatikusan folyik.

A 2012-ben kifejlesztett bionikus szervet a Bostoni Egyetem Ed Damiano vezette kutatócsoportja tesztelte páciensek két csoportja, 32 tizenéves és húsz felnőtt részvételével öt napon át. Mindannyian korlátozások nélkül folytatták mindennapi életüket, a műszer eközben minden várakozáson felüli pontosságot mutatott.

A mesterséges hasnyálmirigy apró szenzora napi 24 órán keresztül méri a vércukorszintet, akárcsak a valódi szerv. A szenzor egy iPhone-hoz kapcsolódik. Két mobiltelefon-méretű pumpa a mért értékek alapján bocsátja ki az inzulint vagy a vele ellentétes hatású hormont, a glukagont. Három kis tű vezeti a hasba a vegyületeket.

A gyerekeknél a bionikus eszköz képes a felére csökkenteni a hipoglikémiás esetek számát. A "szervvel" a beteg diabetológus kezelőorvosa távolról is kapcsolatba tud lépni, így értesülhet az esetleges problémákról.

Forrás: MTI