Ezeket látta már?

Cukorbetegség és szívbetegség: ezzel az egy dologgal is csökkentheti a kockázatát

elhízás, fogyás, túlsúly

Az elhízás kapcsán gyakori az érintettek hibáztatása, az életmódbeli és étkezési szokásaik elítélése, pedig az elhízás lehet krónikus, illetve más betegségek előjele is.

A kóros elhízás többek között a cukorbetegség melegágya is lehet. Az OECD adatai alapján az európai országok közül Magyarországot kifejezetten érinti ez a probléma: a lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhízott.

Az elhízás és a betegségek kapcsolata

Sajnos, a társadalom többi tagja a túlsúlyos emberekről legtöbbször úgy gondolja, hogy ’csupán’ nem megfelelő az életmódjuk vagy túl sokat esznek és lusták a rendszeres mozgáshoz. Az ilyen előítéletek csak tovább nehezítik az érintettek életét és azt, hogy megtegyék az első lépéseket a testsúlyuk csökkentése felé. Kulcsfontosságú, hogy az elhízás problémájával küzdők merjenek foglalkozni a helyzettel, és megértsék annak okait. Fontos, hogy képesek legyenek csökkenteni az olyan betegségek kialakulásának kockázatát mint például a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések, melyek a fennmaradó túlsúly nyomán megjelenhetnek.

Az evési szokásokon túlmutat az elhízás jelensége, csakúgy, mint a krónikus betegségeké, eredhetnek genetikai, pszichológiai, szociokulturális gazdasági vagy környezeti okokból. De kimutatták az egészségügyi kockázatát is: az elhízás szoros összefüggésben van a 2-es típusú diabétesz kialakulásával.

Mit tehetünk az elhízás ellen?

A cukorbetegséget nem csak a növekvő betegszámok miatt kell komolyan venni, hanem azért is mert ez a sokáig tünetet nem okozó kór, hatalmas károkat képes okozni a szervezetben. Igaz az 1-es típusú cukorbetegséget a tudomány jelenlegi állása szerint nem lehet megelőzni, viszont a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát csökkenthetjük testsúly-optimalizálással, rendszeres mozgással, egészséges táplálkozással és stressz csökkentéssel.

Amennyiben valakinél már kialakult a betegség utóbbi típusa, az egészséges életmód, a rendszeres mozgás és a fogyás hozzájárulhat az életminőség javításához, valamint a betegség kordában tartásához. Sokaknál azonban nem elég az ilyen jellegű odafigyelés, így a betegek terápiás kezelésre szorulnak az optimális anyagcsere kontroll elérése érdekében. Az injekciós megoldások mellett ma már olyan innovatív készítmények is rendelkezésre állnak a cukorbetegek kezelésére, amiket akár vesebetegek is biztonságosan szedhetnek és elég naponta egyszer szájon át bevenni, nem szükséges napi szintű injekciós alkalmazás.

Inzulinrezisztencia: így kerülheti el a legnagyobb eséllyel!

A túlsúly és az elhízás rengeteg megbetegedés melegágya. Sosincs késő tenni ellene, hogy a plusz kilók ne nehezítsék meg minden napjainkat. A hangsúly a tudatosságon van, hogy ismerjük és kézben tartsuk saját egészségi állapotunkat.

Ezt már olvasta?

övesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Előfordul, hogy apró, fekete pontokat lát? Ez a betegség is okozhatja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#fogyókúra

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához