Ezeket látta már?

Ez lehet az oka annak, hogy egyre rosszabb a vércukor szintje gyógyszer ellenére is

vércukor, rossz, gyógyszer, cukorbetegség, LADA

Nem biztos, hogy Ön ront el valamit.

A vércukorszint optimális tartományba való szorítása nélkülözhetetlen az cukorbetegség szövődményeinek elkerülése érdekében. Ehhez a megfelelő életmód követésén túl gyógyszeres kezelésre is szükség lehet (1-es típus esetén pedig inzulinra, kötelező jelleggel). Amennyiben az orvosa utasításait a beteg szigorúan betartja, úgy a glükóz mennyisége helyrebillenthető. Olykor azonban előfordulhat, hogy ennek ellenére egyre csak rosszabbak az értékek. Hogy mi lehet ennek az oka?

A cukorbetegség 2 fő típusa

A cukorbetegségnek 2 fő típusa van: az 1-es és a 2-es típus. A fő különbség a kettő között az, hogy az előbbit autoimmun zavar okozza (az immunrendszer a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjei ellen fordul), míg a másikért elsősorban a helytelen életmód miatt kialakult inzulinrezisztencia a felelős.

Általánosságban elmondható, hogy az 1-es típust gyerekkorban fedezik fel, míg a 2-est felnőttkorban (bár egyre gyakrabban diagnosztizálnak gyerekeknél is 2-es típust). Éppen ezért, amennyiben felnőttként valakinél magas vércukor szintet állapítanak meg, úgy az illetőt jellemzően 2-es típusú cukorbetegnek könyvelik el és úgy is kezelik.

Autoimmun eredetű cukorbetegség felnőttkorban

Érdemes tudni, hogy létezik egy olyan diabétesz, mely az 1-es és a 2-es típus közt helyezkedik el. Ez az ún. LADA (Latens Autoimmun Diabetes in Adults), ami röviden a felnőtteknél jelentkező, lappangó autoimmun cukorbetegséget takar. Ekkor olyan antitestek vannak jelen (főleg a GAD), melyek károsítják a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjeit. Ez viszont - ellentétben az 1-es típussal- igen lassan megy végbe, így minden esetben felnőttkorban alakul ki az inzulinhiány. Emiatt pedig az orvos könnyen félrediagnosztizálhatja.

Ezért nem használ a gyógyszer

Mivel LADA esetén az idő múlásával az inzulintermelés tovább csökken, a beteg (és az orvos) eleinte nem érti, miért romlanak az értékek annak ellenére, hogy betartja a kezelést és követi az előírt életmódot. Ilyenkor már felmerülhet a LADA gyanúja. Hiszen, bár az is a 2-es típusú cukorbetegséghez hasonlóan kezdődik, ugyanolyan tüneteket is produkál, ám az arra alkalmazott terápia egy idő után nem lesz elegendő, így muszáj inzulinra áttérni.

Miért veszélyes a LADA?

A LADA igen alattomos betegség, hiszen nagyon gyakori, hogy tévesen 2-es típusú cukorbetegségnek diagnosztizálják. Ám, mivel a kezelés nem lesz hosszú távon eredményes, így jelentősen megnő a magas vércukorszint okozta szövődmények esélye (vesebetegség, szív-és érrendszeri betegségek, szemkárosodás stb.)

Különbségek a LADA és a 2-es típusú cukorbetegség között

  • túlsúly hiánya
  • C-peptid alacsonyabb szintje
  • GAD antitest jelenléte
  • Hamar inzulinkezelésre szorul a beteg

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között? A szakorvos elmondja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

cukorbeteg

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához