Ezeket látta már?

Zsírmáj: nem csak a túlzott alkoholfogyasztás lehet az oka!

étvágytalanság, puffadás jele alkoholos zsírmáj tünet kezelés

Az orvos szerint ez a dolog is növelheti a zsírmáj esélyét!

A zsírmáj esetében nagyon fontos feladat az állapotromlás megakadályozása, amelynek lehetőségeiről dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, gasztroenterológus, hepatológus beszélt.

A zsírmáj kialakulásának okai

Amikor a májsejtekben kis lipidburkokban zsírcseppek képződnek, zsírmájról beszélünk. A zsírmájat gyakran az alkoholfüggőség okozza, ekkor alkoholos zsírmáj a megnevezés. A másik típus a nem-alkoholos zsírmáj, ez a probléma a túlsúlyos, elhízott személyek közel 80%-át érinti.

További rizikófaktor lehet a 2-es típusú cukorbetegség, az inzulinrezisztencia, a magas vérzsírszint, a PCOS, a pajzsmirigy-alulműködés, a hasnyálmirigy betegség, a felszívódási zavarok, és egyes gyógyszerek tartós alkalmazása. Speciális csoportot képez az akut terhességi zsírmáj, amely szerencsére igen ritka, ugyanis nagyon súlyos állapotot jelent, ami az anyát és a magzatot is veszélyezteti.

"Nehezíti a nem-alkoholos zsírmájjal élő betegek helyzetét, hogy ez az állapot kezdetben nem okoz jellegzetes vagy komoly tüneteket, ugyanakkor már ebben a fázisban fontos lenne az életmódváltás" – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, gasztroenterológus, hepatológus.

Mit tehetünk zsírmáj ellen?

A zsírmáj kezelésekor a sok esetben kapcsolódó állapotokat, például a magas vérnyomást és koleszterinszintet és a cukorbetegséget is meg kell célozni, valamint természetesen az emiatt kialakult következményeket is. A zsírmáj felfedezésekor a betegnek rendszeresen kell ellenőriztetnie az állapotát, amely a fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálattal gyorsan, pontosan megtehető.

1. Megfelelő életmód kialakítása

Legfontosabb a súlytöbblet leadása, vagyis a normál (18-25 közé eső) BMI, vagyis testtömeg-index elérése. A túlsúly tizedének leadása már csökkenti a májban felhalmozódó zsír mennyiségét és javít az állapoton. A zöldségekre, gyümölcsökre, sovány húsokra, magvakra, halakra, teljes kiőrlésű gabonákra épülő étrend pedig nem csak a fogyásban segít, de a szervezet egészére is pozitívan hat, ennek kialakításában sokat segíthet egy dietetikus.

A heti legalább 150 perces, közepes intenzitású kardiomozgás (legegyszerűbb lehet például a kocogás, a tempós gyaloglás, a biciklizés) akkor is javít a zsírmáj állapotán, ha nem jár fogyással. A dohányzás abbahagyása számos előnnyel jár, így a megnövekedett szívinfarktus és stroke rizikót is csökkenti. Bár a nem-alkoholos zsírmáj természetesen nem az alkoholfogyasztás miatt alakul ki, ebben az esetben is érdemes visszaszorítani az alkoholfogyasztást.

2. Gyógyszeres kezelés

Nincs specifikus gyógyszer a zsírmáj kezelésére, az elrendelt szerek elsősorban a kapcsolódó problémák – magas vérnyomás, vérzsírszint, 2-es típusú cukorbetegség, elhízás – kezelésére hivatottak.

3. Májtranszplantáció

Amennyiben a zsírmáj progressziója eljut a cirrózis stádiumába és a máj már nem működik megfelelően, szükség lehet májátültetésre is.

A zsírmáj tünetei

A zsírmájnak nagyon gyakran nincs észlelhető tünete a páciens számára. Ugyanakkor gyakran jár

  • étvágytalansággal
  • puffadással,
  • a betegek gyakran tapasztalnak a jobb felhasban kellemetlen, nyomó érzést, fájdalmat. 

Mikor forduljon orvoshoz?

A zsírmáj krónikus betegség, mely hosszú évek során alakul ki, és általában nem igényel sürgősségi ellátást. Általánosan viszont elmondható, hogy nem szűnő hasi panasz esetén orvosi segítséget kell kérni. Ha a fent említett tünetek valamelyike fennáll, kérjen orvosi segítséget, forduljon háziorvosához!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A gyakori puffadás a SIBO betegség tünete is lehet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

májbetegség

Forrás: Hepatológiai Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához