A bor enyhíti a depressziót?

#vörösbor #alkohol #koleszterin #tüdőrák
2019.11.16.

A vörösborról rengeteg tanulmány készült már, mérsékelt fogyasztása pozitív hatással lehet az egészségünkre, de nem árt néhány szabályt betartani!

A vörösbort évezredek óta isszák az emberek, de legalább ilyen régóta használják a gyógyításban is, külsőleg és belsőleg egyaránt. A bor kedvező egészségügyi hatásait számos kutatás is bizonyította, ám nagyon fontos tudni, hogy ez csak akkor érvényes, ha az italozást nem visszük túlzásba és jó minőségű vörösbort választunk.

Mit is jelent a mérsékelt alkoholfogyasztás?

Nők esetében maximum 1, férfiaknál pedig maximum 2 adagnyit (1 adag kb 150 ml-nek felel meg)! Természetesen, az egyéni jellegzetességeket, a jelenlegi és korábbi egészségügyi panaszainkat is figyelembe kell venni: van, akinél egyáltalán nem javasolt az alkoholfogyasztás, és talán mondanunk sem kell, hogy a gyerekek, várandós nők minimális alkoholt se igyanak! Ha kétségeink vannak azzal kapcsolatban, engedélyezett-e számunkra az alkoholfogyasztás, beszéljünk erről az orvosunkkal!

A vörösborban - köszönhetően a szőlőnek - azonban értékes tápanyagokat, antioxidánsokat, reszveratrolt is találhatunk, melyek jótékonyan hathatnak az egészségünkre. Nem kell azonban mindenáron vörösbort innunk ahhoz, hogy ezeket a fitonutrienseket biztosíthassuk a szervezetünknek: a szőlőben vagy az áfonyában is megtalálhatjuk ezeket.

Ezek a mellrák kevésbé ismert jelei!

A bélflórára és a koleszterinszintre is jótékonyan hat

A legújabb kutatási eredmények szerint a vörösbor a bélflórára is pozitívan hat. A Gastroenterology című szakmai lapban megjelent tanulmányban az olvasható, hogy azoknál, akik rendszeresen ittak egy-egy pohár vörösbort, változatosabb és egészségesebb volt a bélflóra, összehasonlítva azokkal, akik más alkoholos italokat fogyasztottak. A kutatást végző tudósok szerint ez a hatás a vörösborban található polifenoloknak köszönhető, és már az is elég, ha kéthetente egyszer iszunk egy kis vörösbort. Egy korábbi tanulmányból pedig kiderült, hogy a reszveratrol a bélflórán keresztül a szívbetegségek rizikóját is csökkentheti.

A kardiovaszkuláris problémák elleni küzdelem egy másik eleme, hogy a vörösbor a koleszterinszintre is kiegyensúlyozó hatással van, vagyis védheti a vérereket a plakk-képződéstől, ezen keresztül pedig az érszűkülettől. A vörösborban lévő polifenolok biztosítják, hogy a vérerek rugalmasak maradjanak, és a túlzott vérrög képződéstől is óvnak.

A vörösbornak akár daganatmegelőző hatásai is lehetnek, hiszen a benne található antioxidánsok védik a sejtjeinket a szabad gyökök és az oxidatív stressz káros hatásaitól. Ugyanakkor a vörösbor bizonyos összetevői, többek között a reszveratrol, a daganatos sejtek növekedését és terjedését is lassíthatják. Különösen hatékony lehet ez az összetevő a bélrendszeri, a tüdő-, a prosztata- és az emlődaganatok esetében, de azzal is nagyon fontos tisztában lenni, hogy az alkoholfogyasztás a legtöbb daganatos betegség rizikóját a sokszorosára növeli!

Egy 2011-as spanyol tanulmány szerint a vörösbor, illetve a szőlő és a szőlőlé védi a bőrt a napsugárzás káros hatásaitól. Az UV-sugárzás hatására olyan oxidációs folyamatok indulnak be a bőrbe, melyek a bőrsejteket károsító enzimek működését stimulálják. Bármennyi pozitív hatása legyen is a vörösbornak, a mértéket mindig tartsuk szem előtt!

Forrás: EgészségKalauz