Ezeket látta már?

A daganatkezelés nem növeli a születési rendellenességeket!

2014.01.30. Módosítva: 2015.11.04.

A rákkezelésben részesült nőknél nincs megnövekedett kockázata annak, hogy a gyermekük születési rendellenességgel jön a világra - mutatta ki a norvégiai nemzeti rákregiszter kutatójaként dolgozó Hanne Stensheim.

"Bíztató, hogy esetükben a születési rendellenességek kockázata ugyanakkora, mint az általános népesség körében" - húzta alá a tanulmányt vezető Stensheim, akinek eredményeiről sajtóközleményben számoltak be a rákregiszter hivatalos internetes oldalán.

A daganatkezelés nem növeli a születési rendellenességeket!

A tanulmány 3915 olyan nő adatainak elemzésével készült, akik azután hoztak világra gyermeket, hogy kemo-/ ill. sugárterápiás rákkezelésen estek át. A szakemberek a gyermekek adatait is felhasználták.

Az édesanyákra és a gyermekeikre vonatkozó információkat a kutatók összevetették 144 653 olyan nő és férfi adataival, akik nem voltak rákosak, de ugyanabban az időintervallumban - 1967 és 2006 között - született gyermekük.

Stensheim megállapította, hogy a kontrollcsoporthoz viszonyítva azoknál a nőknél volt a legalacsonyabb a születési rendellenességek jelentkezésének kockázata, akik az első gyermeküket hozták a világra a rák legyőzését követően.

Az eredmények szerint azoknál a nőknél, akik a második gyermeküket szülték a rákkezelés után, kétszerese volt a kockázata annak, hogy az újszülött a vártnál kisebb súllyal jön a világra.

Forrás: MTI