Ezeket látta már?

A marihuána hasznáról (a kemoterápia nyomában)

2011.03.02. Módosítva: 2015.11.04.

A marihuána segít kemoterápia után... A rákos betegek számára adott tetrahidrokannabinol (THC) javította a páciensek étvágyát.

A marihuána fő pszichoaktív eleme, a tetrahidrokannabinol (THC) egy új kutatás eredményei szerint sikeresen megnöveli a kemoterápián átesett betegek étvágyát, és elősegíti, hogy újra ízeket érezzenek és élvezzék az evést. Ez azért fontos eredmény, mert a kemoterápián átesettek sokszor elveszítik ízlelési képességüket, és ennek folyományaként egészségtelenül sokat veszíthetnek testsúlyukból.

A marihuána hasznáról (a kemoterápia nyomában)

A több kanadai egyetem közös munkájaként végrehajtott kutatómunka során azért vizsgálták meg a THC hatását a rákos betegekre vonatkozóan, mivel a marihuána alkotóeleméről ismert, hogy növeli az étvágyat. Az Annals of Oncologyban megjelent kutatás során a résztvevők fele placebo tablettát, míg másik részük THC-t tartalmazó készítményt kapott összesen 18 napon keresztül.

A tapasztalat azt mutatta, hogy a THC-t kapott betegek gyakrabban érezték az elfogyasztott ételeknél, hogy azok kellemes ízűek és több kalóriát fogyasztottak, mint a placebo csoportban lévők - ezen túlmenően pedig jobban is aludtak és alapvetően ellazultabbak is voltak a megfigyelt időszak alatt.

Forrás: Medipress