Ezeket látta már?

A tumorfestés hatékonyabbá teszi a műtétet

2009.01.01. Módosítva: 2015.11.04.

A Seattle Gyermekkórház és Kutatóintézet munkatársai egy olyan új, illumináción alapuló eljárást hoztak létre, mely a daganatot az MRI-nél 500-szor hatékonyabban mutatja meg a sebész számára.

A chlorotoxin (Cy5.5) egy olyan fluoreszkáló molekula, mely infravörös tartományhoz közeli energiájú fotonokat bocsát ki. Az anyagot a tumorba adva a sebész a műtét közben gyakorlatilag látja, hogy hol húzódik a határ a daganat és az ép szövet között. Ez a módszer különösen jól alkalmazható a rosszindulatú agydaganatok esetében, mivel az ilyen műtétek 80 százaléka esetében a sebészi reszekciós szél mentén a daganat kiújulása tapasztalható. Az MRI (mágneses rezonancián alapuló képalkotó vizsgálat) a daganatot akkor tudja megjeleníteni kép formájában, ha legalább egymillió sejt van együtt. Az új módszer számára már alig 2000 sejt is elég a megjelenítéshez, azaz gyakorlatilag 500-szor hatékonyabb az MRI-nél.

A tumorfestés hatékonyabbá teszi a műtétet

"A leghőbb reményem, hogy a tumorok Cy5.5-tel történő megfestése alapvetően javítani fogja a daganatsebészet hatékonyságát. Ha a sebész számára műtét közben láthatóvá tesszük a normális szövettől egyébként igen nehezen elkülöníthető daganatot, akkor ezzel a betegnek sokkal jobb esélyt adunk a gyógyulásra." – fejtette ki Dr. James M. Olson, a kutatócsoport vezetője.

Bár a módszer több daganat esetében is használható, a leginkább mégis az agydaganatok esetében használják. A módszer nemcsak arra alkalmas, hogy felhívja a figyelmet, ha még a daganatot teljes mértékben nem távolították el, hanem segít megelőzni az ép szövetek károsítását is. A kutatók egereken végzett kísérletek során sikeresen el tudtak különíteni egy alig 1 mm átmérőjű daganatot a körülötte levő ép szövettől. A Cy5.5 beadás után pár órával aktiválódik, és perceken belül elkezd kapcsolódni a daganatsejtekhez. A jelenleg használatos kontrasztanyagokkal szemben, melyek csak néhány percig használhatóak, a Cy5.5 két hétig illuminálja a daganatsejteket.

"A daganatok elleni küzdelemben a sebészi eltávolítás még mindig kulcsszerepet tölt be. Bár a sebészi technikák és eszközök sokat fejlődtek, a daganatok esetében sajnos legtöbbször csak a szín, a vérellátás, vagy a szöveti felépítés volt az elkülönítés alapja. Az új módszer belülről meg is világítja azokat a területeket, melyeket el kell távolítani, így a normál szövettől történő elkülönítés is sokkal hatékonyabbá és pontosabbá válik." – magyarázta Dr. Olson.

Az eddig elvégzett vizsgálatok egerek esetében igazolták a módszer hatékonyságát, így a közeljövőben klinikai vizsgálatok segítségével próbálják a kutatók meghatározni, mennyire használható az eljárás emberek esetében is. Emellett a kutatók úgy vélik, hogy a módszert fel lehet használni a bőr, a nyelőcső, a vastagbél, és a tüdő daganatos elváltozásainak minél korábbi felismeréséhez, valamint a daganatok körüli nyirokcsomók áttét-tartalmának igazolásához.

medipress.hu

Forrás: EgészségKalauz