Ezeket látta már?

A vérből diagnosztizálható lehet a tüdőrák

2009.08.11. Módosítva: 2015.11.04.

A vér kilenc összetevőjét elemző teszt lehet, hogy segít biztonsággal felismerni a korai stádiumban levő tüdőrákos eseteket, jelentette a Celera Corporation.

Egy ilyen teszt lehetővé tenné a tüdőrák kezelésének gyors megkezdését. A betegséget általában nem ismerik fel az áttétek képződése előtt, nyilatkozta a Celera, mely idén vált külön az Applrea Corporationtől.

"Ez az egyik legígéretesebb munka a nem kissejtes tüdőrák előrejelzésében." – mondta Dr. Harvey Pass a New York Egyetem Langone kórházának munkatársa, aki segített tesztelni a diagnosztikai eljárást. A kutatók olyan embereket vizsgáltak, akiket a tüdőrák 1-es stádiumában diagnosztizáltak, amikor a betegség gyakran még gyógyítható, és felfedezték, hogy a teszt több mint 90%-os pontossággal állapítja meg a rákot.

A teszt tömegspektrométert használ a vér kilenc összetevőjének mérésére. Egy egyszerűbb teszten is dolgoznak, mely 6 összetevőt vizsgálna, mondták a kutatók a San Franciscoi Tüdőrákot Tanulmányozó Nemzetközi Társaságnak. Összesen 103, nem kissejtes tüdőrákban szenvedő beteget vizsgáltak, és a betegségben nem szenvedő dohányosokat.

A daganatos betegségek közül a tüdőrák vezeti a halálozási okok listáját: évente 1,2 millió ember életét követeli. A legtöbb esetet csak azután ismerik fel, hogy a daganat már áttéteket képez, ekkor pedig már gyógyíthatatlan. A kaliforniai központú, génkutatással foglalkozó Celera, melyet a génkutatás úttörője, Craig Venter alapított, most már diagnosztikus teszteket is készít.

Forrás: Medipress