Ezeket látta már?

Azt hitte, csak a stressz miatt fáj a feje: így derült ki, hogy agydaganata van

migrén, fejfájás, fajtái, tünetei, okai, kezelése, hőguta, agyrázkódás, hipertóniás krízis, agydaganat, szén-monoxid-mérgezés, nyaki verőér repedés, stroke, agyhártyagyulladás

A 26 éves lányt sok stressz érte, ezért azt hitte, csak emiatt fáj a feje.

A 26 éves Sunny Thukralnak az elmúlt időszakban rengeteg nehézséggel kellett megküzdenie. A nagyapja úgy halt meg, hogy nem volt mellette, ami lelkileg nagyon megviselte. Aztán megkezdte utolsó évét a UC Davis Állatorvosi Karán, amely a világ legjobb állatorvosi karának számít. Közben pedig szakított a barátjával is.

Egyre erősödő fejfájás

A lánynál 2022 tavaszán egyre erősebb fejfájás jelentkezett. Az egyetemen a legegyszerűbb számításokat is alig tudta elvégezni. Azt hitte, hogy a tünetei mögött a gyász és stressz áll. Hiába vette be a migrén elleni gyógyszer, egy hónappal később már az sem használt, ezért a fájdalomtól és zavarodottságtól sírva bement a sürgősségire.

A kórházban CT-vizsgálatot végeztek el rajta, majd alig 48 órával később 4. stádiumú glioblasztómát diagnosztizáltak nála, ami egy agresszív és gyógyíthatatlan agydaganat. Az orvosok azt is közölték vele, hogy a legtöbb beteg ezzel a betegséggel legfeljebb csak néhány évet él.

Sunny szülei azonnal Davisbe utaztak, és hazavitték lányukat Los Angelesbe, hogy ott kezdje meg a terápiát. Ezután radiológus szakorvos nagynénje segítségével kapcsolatba került az UCLA idegsebészével, aki júniusban eltávolította a lány agydaganatának nagy részét. Ha az egészet kimetszette volna, Sunny elvesztette volna a jobb oldali motoros funkcióit. A lány ezután hathetes sugárterápiát esett át, amelynek mellékhatásai közé tartozott a hajhullás is.

Sunny tapasztalatait a TikTok-on is megosztotta, és több mint 25 000 követőt gyűjtött össze.

Glioblaasztóma: ez az egyik leggyakoribb rosszindulatú agydaganat

A glioblasztóma a leggyakoribb rosszindulatú agydaganat, az Amerikai Neurológiai Sebészek Szövetsége szerint 100 000-ből valamivel több mint 3 embert érint.

A tünetek közé tartozhat:

  • a tartós fejfájás
  • a látásváltozás
  • a beszédzavar
  • az étvágytalanság
  • a hangulati változások. 

Az orvosok nem tudják, hogy egyeseknél miért alakul ki glioblasztóma, de egyes örökletes állapotok, például a Lynch-szindróma növelheti a kockázatot.

A glioblasztómában szenvedők körülbelül 40%-a éli túl a diagnózist követő első évet, és csak 17%-uk éli túl a második évet. A rák beágyazódása a közeli agyszövetbe az egyik oka annak, hogy olyan nehéz kezelni.

Sunny szeretne férjhez menni, gyerekeket szülni

"Nem két, három, négy évnyi időzítéssel élem az életemet. Rengeteg tervem van, szeretnék férjhez menni, gyerekeket szülni, és látni akarom, hogyan nőnek fel" - mondta Sunny, aki havonta szájon át szedett kemoterápiát kap, és emellett számos kiegészítő kezelést próbál ki, beleértve a gyógynövény tartalmú étrend-kiegészítőket és a kannabiszt is.

A legutóbbi vizsgálaton az onkológusa azt mondta neki, hogy folytassa, amit csinál, mert a daganata továbbra is zsugorodik.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a reggeli tünetek agydaganatot jelezhetnek

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

agydaganat

Forrás: insider
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához