Ezeket látta már?

Anya-lánya program indult a méhnyakrák megelőzésért

Anya-lánya programot indított az Egészséges Ifjúságért Alapítvány, hogy felhívja a figyelmet a méhnyakrák megelőzésének fontosságára, a szűrésre és a védőoltásokra.

Évente több millió áldozata van a világon a méhnyakráknak, Magyarországon hetente tízen halnak meg a gyilkos kórban, holott a méhnyakrák a védőoltással és a rendszeres szűréssel hatékonyan megelőzhető - hangsúlyozta az Egészséges Ifjúságért Alapítvány vezetője a szerdán tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

Horvát Szabolcsné elmondta, hogy az anyák és lányaik még mindig keveset tudnak a méhnyakrákról, illetve a betegséget okozó vírusról. Félinformációk, tévhitek keringenek a betegség kialakulásának okairól, arról, hogy ki, miért és hogyan lesz beteg.

Az anya-lánya program célja, hogy minél több édesanya és lány ismerje meg a méhnyakrákkal kapcsolatos tudnivalókat, minél többen döntsenek úgy, hogy beadatják a védőoltást, és eljárnak rendszeresen nőgyógyászati szűrésre.

A program a nem korrekt információkat is el kívánja oszlatni. Tévhit például az, hogy a méhnyakrákot okozó humán papilloma vírus (HPV) csak a szabad szexuális életet élő nőket érintik, holott a kutatások azt mutatják, hogy a nők 80 százaléka élete során legalább egyszer megfertőződik HPV-vel. A vírusok tünet nélkül lappanghatnak évekig bárki szervezetében, így akár egy monogám kapcsolatban is lehet fertőzött bármely nő anélkül, hogy a partnerének mással lett volna kapcsolata.

A program keretében első lépésként elindul egy információs weboldal, a www.anyalanya.hu, amelyen minden tudnivaló megtalálható a méhnyakrákkal és a védőoltásokkal kapcsolatban. A weboldalon külön rovat szól a tinikhez és a szülőkhöz. Második lépcsőként kommunikációs kampány indul, amelynek élére Détár Enikő színművész, Geszler Dorottya műsorvezető és Zoltán Erika énekes álltak.

Koiss Róbert onkológus nőgyógyász kiemelte, hogy nem csak a fiatal lányokat kell és lehet beoltani, hanem minden szexuálisan aktív nőt, és azokat is, akik már átestek HPV-fertőzésen vagy ambuláns beavatkozáson. "Az oltásnak nincs mellékhatása, helyi reakciók, enyhe fájdalom a karban elképzelhető. A védőoltás hosszú távon hatékony" - hangsúlyozta.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához