Ezeket látta már?

Vastagbélrák, végbélrák ellen ez az élelmiszer segíthet - állítják a kutatók

Vastagbélrák, végbélrák ellen tejtermék

Kutatók fontos összefüggéseket tártak fel a daganatos betegségek kiújulása és egy bizonyos élelmiszer között.

Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő korábban izgalmas tanulmányra hívta fel a figyelmet csoportjában. Az alacsony zsírtartalmű tej segíthet megelőzni a vastagbélrák, végbélrák kiújulását - állítják a kutatók.

"Az alacsony zsírtartalmú tej fogyasztása vastag- és végbélrák esetén alacsonyabb halálozással mutatott összefüggést. A magasabb tejtermék-fogyasztás a vastag- és végbélrák alacsonyabb kockázatával jár, de ez idáig egyetlen tanulmány sem vizsgálta összefüggését e betegség kiújulásával.

Egy tanulmány azt mutatta ki, hogy az alacsony zsírtartalmú tejtermékek vastag- és végbélrák diagnózis előtti és utáni magasabb fogyasztása alacsonyabb összhalálozási kockázattal járt együtt az I-III. stádiumú vastag- és végbélrákban szenvedő betegeknél, míg a nagy zsírtartalmú tejtermékek fokozottabb fogyasztása az összhalálozás növekedésével járt együtt. Ezenkívül az alacsony zsírtartalmú tejtermék-fogyasztás diagnózis előtti magasabb szintje kapcsolatot mutatott a kiújulás kockázatának csökkenésével " - írta Dobson posztjában, majd kitért arra is, hogy ebben a (prospektív kohorsz) vizsgálatban az I-III. stádiumú vastag- és végbélrákkal újonnan diagnosztizált emberek egy étkezési gyakorisági kérdőívet töltöttek ki a diagnóziskor (1812 fő), majd hat hónappal a diagnózis után (1672 fő).

Összesen 176 kiújulás és 301 haláleset következett be a középértékben 3,0-5,9 éves követési idő alatt. A diagnózis felállítása előtti magasabb zsírszegény tejtermék-fogyasztás alacsonyabb kiújulási kockázattal (kockázati arány: 0,42) és összhalálozással (kockázati arány: 0,58) társult, míg a magasabb zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása általában megnövekedett összhalálozási kockázattal (kockázati arány: 1,41) mutatott kapcsolatot.

A diagnózis utáni tejtermék-fogyasztás esetén csak az alacsony és a magas zsírtartalmú tejtermékek közötti összefüggés maradt fenn az összhalálozás tekintetében.

A végbélrák tünetei

Végbél alatt a végbélnyílástól számított 15-20 centiméteres szakaszt, végbélrák alatt pedig az itt megjelenő rosszindulatú daganatot értjük. Bár a végbélrák tünetei alapvetően hasonlóak a vastagbélrák tüneteihez, adódhat néhány különbség.

A végbélrák "idegentest-érzést", illetve folyamatosan jelenlévő székelési ingert válthat ki. Ennek következtében azonban általában korábban fel is ismerik, mint a vastagbélrákot.

A vérzés itt is jellemző tünet, de a vastagbélrákkal szemben - ahol a székletvér sötét, illetve feketés színű - a végbélráknál inkább élénkpiros a vér színe. Ennek oka, hogy a vér ilyenkor nem a bél felsőbb, hanem a legalsó szakaszából származik, így még friss és nem sötétedett be. A vérzés emiatt ránézésre nem is igazán különíthető el az aranyér által okozott, ugyancsak élénkpiros színű vérzéstől.

A két betegséget emiatt - legalábbis a kezdeti tünetek szintjén - nem a vérzés, hanem jellemzően a fájdalomérzet megjelenése alapján lehet megkülönböztetni: míg a végbélrák rendszerint fájdalmatlan, addig az aranyér a legtöbbször fájdalommal jár együtt.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Véres széklet oka: ezek a vastagbélrák leggyakoribb korai jelei

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vastagbélrák

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához