Ezeket látta már?

Az Egyesült Államokban csökken a rákbetegségek aránya

A legtöbb rákbetegség típus előfordulása és halálozási aránya továbbra is csökkenő tendenciát mutat az Egyesült Államokban, ami főként az elterjedt szűrővizsgálatoknak, a hatékonyabb kezeléseknek és a csökkentett kockázati tényezőknek köszönhető.

A rákos halálozási arány általánosságban 1,6 százalékkal esett vissza 2001-től 2006-ig, és ezt főleg a három első számú férfi ráktípus, a prosztata-, a tüdő- és a kolorektális rák, valamint a két fő női rákfajta, az emlő- és a vastagbélrák gyakoriságának és halálozási arányának csökkenése ösztönözte.

Az Egyesült Államokban csökken a rákbetegségek aránya

A férfi és női rákbetegségek halálozási arányának további csökkenése a fokozott szűrésnek, a kockázati tényezők visszaszorításának és a hatékonyabb kezeléseknek köszönhető" – áll a jelentésben.

A rákbetegségek gyakoriságának és halálozási arányának folyamatos csökkenését először a vezető amerikai rákkutató és egészségügyi intézmények, köztük az Országos Rákkutató Intézet és a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) által készített éves jelentés fogalmazta meg 1998-ban. Az említett év jelentése külön fejezetet szentelt a kolorektális ráknak, és kimutatta, hogy az Egyesült Államok harmadik leggyakoribb ráktípusának diagnosztizálása és az ezzel összefüggő halálozás a kockázati tényezők visszaszorításának és a fokozott szűrésnek köszönhetően körülbelül negyedével csökkent 1975. és 2000. között.

A kolorektális rákos esetek számának és halálozási arányának csökkenése pedig a jelentés szerint tovább folytatódik. A kutatók szerint a dohányzás visszaszorításával, a vörös húsok háttérbe szorításával és más, a vastagbélrákkal összefüggő kockázati tényezők mérséklésével, valamint a szűrővizsgálatok elterjesztésével 2020-ra a felével csökkentheti a rákbetegség előfordulását és halálozási arányát.

A jelentés azonban nem csak jó hírekkel szolgált a rák elleni küzdelemmel kapcsolatban. Azt is kimutatta, hogy a rák még mindig aránytalanul nagyobb mértékben sújtja az afro-amerikaiakat, és az is kiderült, hogy a vastagbélrák gyakorisága emelkedik az 50 éven aluliak körében. 2002. és 2006. között az összes rákbetegség halálozási aránya a fekete férfiak és nők esetében volt a legmagasabb.

Annak ellenére, hogy a kolorektális rák halálozási aránya 1984. óta a férfiak és a nők esetében is csökken (a leggyorsabban a 65 éven felüliek körében csökken), a jelentés szerint aggasztó, hogy egyre nagyobb az előfordulási gyakorisága a fiatalabb férfiak és nők körében.

Copyright AFP [2009] / Translation Medipress

Forrás: Medipress