Ezeket látta már?

Azt hitte, hogy csak allergia miatt viszket a bőre, később kiderült hasnyálmirigyrákja van

daganat, tumor, hasnyálmirigyrák, viszketés

Egy férfi azt hitte, hogy a mérges szömörce allergiás reakciót váltott ki nála, ezért viszket a bőre. Nem sokkal később hasnyálmirigyrákkal diagnosztizálták.

Az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság adatai szerint a hasnyálmirigyrák a negyedik leggyakoribb rákos halálozási ok az Egyesült Államokban. Az orvosok a hasnyálmirigyrákot "csendes betegségnek" tartják, mert korai stádiumban nincsenek tünetei. Később, ahogy a daganat növekszik, olyan panaszokat okozhat, mint: hasi fájdalom, puffadás, étvágytalanság, láz és megmagyarázhatatlan fogyás.

A hasnyálmirigyrák csendes betegség

A csak Brian néven emlegetett férfi már több hete viszketett, és azt hitte, hogy a tüneteit mérges szömörce okozta. De az allergiás kezelések, mint az antihisztaminok és a szteroidok nem segítettek. A férfi más panaszokat is észrevett: hamarabb jóllakott, és fáradékonyabb lett, így napközben le kellett pihennie. Brian végül elment kórházba, ahol az egyik orvos észrevette, hogy a bőre és a szemei sárgák. (Ez annak a jele is lehet, hogy a hasnyálmirigyrák nyomja az epevezetéket. Ha ez elzáródik, a bilirubin felhalmozódhat a szervezetben, ami sárgasághoz vezethet.)

Az orvosok a férfin CT-vizsgálatot végeztek, amely kimutatta, hogy Briannél a hasnyálmirigyrák nyomja az epevezetéket. Úgy néz ki, hogy a férfinek szerencséje volt, mert a rákot időben fedezték fel, és még nem képzett áttéteket. A műtét után feltehetően kemoterápia vár még Brianra.

Ha a hasnyálmirigyrákot korai stádiumban diagnosztizálják, amikor még lehetőség van a daganat sebészi eltávolítására. A hasnyálmirigyrákban szenvedők körülbelül 42%-a él a diagnózis felállítása után öt évvel. Azok esetében azonban, akiknél a diagnózist azután állapítják meg, hogy a rák már egy távoli testrészre is átterjedt, az ötéves túlélési arány 3%-ra csökken.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: insider
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához