Ezeket látta már?

Bizonyos édesítőszerek növelhetik a rák kockázatát

édesítőszer, rák, daganat, aszpartám

Az egészségtudományok régóta vitatott örökzöld slágertémája, hogy károsak-e az édesítőszerek, és ha igen, akkor mennyire? Egy francia kutatás ezt mondja.

A mesterséges édesítőszerek növelhetik bizonyos daganatok kialakulásának esélyét

Egy nemrég megjelent francia kutatásban 100 ezernél is több beteget követtek nyomon 2009 és 2021 között. A vizsgálat azt mutatta, hogy az édesítőszerek használata bizonyos daganatos megbetegedések nagyobb eséllyel alakultak ki - írja az Index.

A tanulmány szerint az alábbi daganatos betegségek alakulhatnak ki nagyobb eséllyel a mesterséges édesítőszerek hatására:

  • mellrák
  • vastagbélrák
  • gyomorrák
  • májrák
  • nyelőcsőrák
  • petefészekrák
  • méhtestrák
  • prosztatarák

A mesterséges édesítőszerek fogyasztása 22 százalékkal növelte a mellrák kialakulását. A többi rákbetegség esetében a növekedés átlagosan 13 százalék volt. Az aszpartám (E951) esetében a kockázatemelkedés elérte a 15 százalékot.

A vizsgálatnak voltak korlátai is. Többek között a résztvevők között magasabb arányban szerepeltek idősebb, magas iskolai végzettségi, egészségtudatos nők. Ezen kívül a kutatás megfigyeléseken alapult, nem pedig randomizált és kontrollált vizsgálaton.

A szerzők kiemelték, hogy további kutatásokra van szükség, hogy kiderüljön a mesterséges édesítőszerek hatására miért alakulhatnak ki rosszindulatú elváltozások. Annyit azonban már most sejteni lehet, hogy a mesterséges édesítőszerek a DNS-t és a bélflórát károsíthatják.

10 ijesztő tévhit a rákról - olvasson tovább!

A mesterséges édesítőszerek és a daganatos betegségek kapcsolatával korábban több kutatás is foglalkozott. A korai tanulmányok azt mutatták, hogy a ciklamát szacharinnal kombinálva laboratóriumi állatokban húgyhólyagrákot okozott. Az emiatt végzett további vizsgálatok azonban ezt a feltételezést nem bizonyították.

Ezen kívül létezik egy több, mint félmillió ember adatait feldolgozó kutatás, mely szintén nem talált összefüggést az aszpartámfogyasztás és a limfóma, leukémia vagy az agydaganat kialakulása között.

Forrás: Index.hu