Ezeket látta már?

Bőrrák és autóvezetés?

A volán mögött eltöltött hosszú órák növelhetik a bőrrák kockázatát, derült ki egy meglepő új tanulmányból.

Az arcon megjelenő bőrdaganat gyakrabban fordul elő a bal oldalon, mivel az van közelebb vezetés közben a szélvédőhöz. 1 050 beteg adatait tekintették át Saint Louisból, és különösen férfiak esetén vették észre ezt az elváltozást. Bár az eredmények értelmében csupán összefüggésről van szó (nem ok-okozati kapcsolatról), és meg kell ismételni a vizsgálatot nagyobb populációval is, felhívják a figyelmet arra, amit a napfény hatásaira amúgy nagyon odafigyelő lakosság nem ügyel: a szélvédőn áthatoló UV sugarakra. "A sofőröknek oda kell figyelniük arra, hogy mennyi napsugárzás éri őket vezetés közben." – mondta a tanulmányt készítő kutató, Dr. Scott Fosko, a dermatológiai részleg vezetője, a Saint Louisi Egyetem orvosi karáról. "A napsugárzás kumulatív hatása évek hosszú során halmozódik fel."

A napsugárzás főként kétfajta ultraibolya sugárból áll, az UVA-ból és az UVB-ből. Az UVB bőrégést okoz, és szintén felel a leggyakoribb bőrrák-fajta, a bazális sejtkarcinóma kialakulásáért. Ez a daganat ritkán vezet halálhoz, mindössze az esetek 1 %-ában, inkább csak torzít és pikkelyes tüneteket okoz. Az UVA mélyebben hatol a bőrbe, és ráncosodást okoz. A jelenlegi kutatás felfedezte, hogy az UVA súlyosbítja az UVB rákkeltő hatását, és önmagában is daganat kifejlődéséhez vezetett. Bár az ablaküveg megvéd az UVB-től, de az UVA-tól nem.

A Journal of the American Academy of Dermatology című folyóiratban megjelent tanulmány áttekintette azoknak a betegeknek az adatait, akik 2004-ben az egyetem bőrgyógyászati részlegén jártak. A fejen és nyakon található rákos esetek kb. 54 % -a a bal oldalon fordult elő. A férfiak esetében 56 %-ban, a nőknél 52 %-ban alakult így. A teljes csoport 74 %-ánál a bőrrák halálos fajtája, a melanoma a bal oldalon alakult ki.

Fosko javasolja, hogy a sofőrök vezetéshez kenjék be magukat naptejjel, mely kiszűri az UVA és UVB sugarakat (erről a termék címkéje kell, hogy tájékoztatást adjon) minden nap, a rák elkerülése érdekében. A használat további előnye, hogy megelőzi a korai ráncosodást és a bőr elöregedését. A színezett és UV szűrővel ellátott ablakok szintén csökkentik a bőrt elérő UVA sugárzás mennyiségét. A naptej mellé Fosko ajánlja a sugárzástól védő öltözék viselését is. "A hivatásos sofőrök megfelelő kesztyűt, acélbetétes csizmát vagy szemüveget viselnek, ha kell. A napfényvédő krémet is hozzá kellene adni a listához. Egy kis tubus krémmel sok időt és pénzt takaríthatnak meg, melyet másként az orvosra kell költeni."

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához