Ezeket látta már?

CAR-T-sejt terápia: így működik a vérrákos betegek reménysugara! Betegtapasztalat videóval

CAR-T-sejt terápia: így működik a vérrákos betegek reménysugara! Betegtapasztalat videóval

Az eljárás során a betegek saját immunsejtjeit vértezik fel daganatfelismerő és daganatsejt-pusztító tulajdonságokkal.

A daganatos betegek életkilátásainak javulása elsősorban az ún. precíziós onkológiának:

 • az új gyógyszereknek,
 • a személyre szabott kezeléseknek,
 • a már meglévő hatóanyagok új kombinációkban való használatának,
 • a mesterséges intelligencia térnyerésének köszönhetők.

A kutatók valószínűnek tartják, hogy a daganatok kezelése a következő évtizedekben még nagyobb átalakuláson megy majd keresztül. Egy új terápia, a CAR-T kezelés például egyes vérképzőszervi daganatos betegségek gyógyításában lehet eredményes.

Mi az a CAR-T terápia?

A CAR-T személyre szabott immun- és sejtterápia, melynek során genetikailag úgy módosítják a beteg véréből levett T-sejteket, hogy újfajta receptoraikkal képesek legyenek a daganatsejtek felismerésére és elpusztítására, miután visszajuttatják őket a beteg vérébe. A módszer hátránya, hogy rendkívül drága, másrészt csak vér- és nyirokszöveti daganatok (leukémiák, limfómák) esetében működik, a szolid (tömör) tumorok esetében nem.

Az innovatív és rendkívül ígéretes CAR T-sejt terápia teljes neve: kimérikus antigén receptor T-sejt terápia, amely az angol „chimeric antigen receptor” szavakból a CAR T-sejt terápia néven vált ismertté. Noha egy precizitást és magas szintű szaktudást igénylő eljárásról van szó, az alapelve bárki számára megérthető.

Mit tapasztalt, aki már átesett rajta?

Mint arról már beszámultunk, nemrég a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetében hazánkban is kialakították a legkorszerűbb sejtterápiás eljárás, a CAR-T kezelés szakmai feltételeit.

Hamula Kornél Írországban esett átt ezen a kezelésen - is...

Az Írországban élő fiatal, életerős férfinél 2021 áprilisában diagnosztizálták a Non-Hodgkin limfómát. Hiába esett át megannyi kezelésen, köztük egy csontvelő-transzplantáción is, azok nem hozták meg a tartós eredményt.

"Ez egy több százezer eurós terápia, de az állam jóváhagyta a kezelésemet, így én voltam a 7. ember Írországban, aki ezt megkapta" - mondta, Kornél, aki az Egészségkalauznak részletesen, az első tünetektől kezdve őszintén elmesélte történetét, a kezelések tapasztalatait azért, hogy sorstársainak segítsen vele.

Mi a CAR T-sejt kezelés alapelve?

Erősen leegyszerűsített formában: az eljárás során a betegek saját immunsejtjeit vértezik fel daganatfelismerő és daganatsejt-pusztító tulajdonságokkal.

1. Mindenki immunrendszerének részei a vérben megtalálható ún. T-sejtek

Normális esetben ezek a T-sejtek felismerik a szervezet számára idegen, a szervezet támadó sejteket. A daganatos sejtek is idegen sejtnek minősülnek. A felismerést követően a T-sejtek vagy az idegen sejtek felszínéhez tapadnak és elpusztítják azokat, vagy olyan jeleket küldenek az immunrendszer többi tagja számára, amely hatására az immunrendszer az idegen sejtek pusztításába kezd. A végeredmény az idegen sejtek pusztulása, a sikeres védekezés.

2. Ha a rákos sejtek "idegennek" érzékeli az immunrendszer, akkor harcol ellene

Az emberi szervezet számára a daganatos sejteknek idegen sejteknek kellene minősülniük, ahhoz, hogy azok ellen a szervezet immunrendszere, a T-sejtek irányításával küzdhessen. Amennyiben a T-sejtek idegenként ismerik fel a daganatos sejteket, akkor támadják azokat. Probléma akkor alakul ki, ha a T-sejtek nem tudják a daganatos sejteket támadni, mert hiányoznak azok a speciális sejtalkotóik, az úgynevezett receptoraik, amelyek révén az adott daganatos sejtekhez hozzá tudnának kötődni, és azok ellen támadást indítani.

Minden T-sejt egy bizonyos fajta receptorral rendelkezik, egy bizonyos fajta ráksejt ellen hatásos. Ha a szervezetben lévő T-sejtekből hiányoznak azok a receptorok, amelyek egy bizonyos típusú daganat ellen lehetnének hatásosak, akkor az adott rákos sejtek szaporodása kontrollálatlan marad a szervezetben. A következmény: a betegség egyre inkább előrehalad, a beteg állapota romlik.

3. Géntechnológiai eljárással ki lehet javítani ezt a hibát

Utólag be lehet juttatni a T-sejtekbe azokat a géneket, amelyekből a T-sejtekben azok a receptorok (kimérikus antigén receptor) fognak keletkezni, amelyek az adott daganatos sejtekhez képesek hozzátapadni, és azok ellen küzdeni. Ehhez persze részleteiben ismerni kell azt, hogy milyen típusú sejtek elpusztítására kell felvértezni a T-sejteket, vagyis fontos a pontos diagnózis.

4. Így dolgoznak a "kijavított" T-sejtek

A CAR T-sejtes kezelés lényege, hogy a beteg szervezetéből kinyerik a saját T-sejteket. Innentől a folyamat laboratóriumban folytatódik tovább. A kinyert saját T-sejtekbe olyan gént juttatnak be, amely hatására a T-sejtek elkezdenek daganatellenes receptorokat termelni (olyan receptorokat, amelyre a betegnek szüksége van a daganata elleni küzdelemben). Ezt követően infúzió formájában visszajuttatják a betegbe a módosított T-sejtjeit. (Ha valamilyen okból nem lehet a páciens saját T-sejtjeit használni, akkor donor T-sejtek alkalmazhatók, de ebben az esetben már azok a kockázatok is előkerülnek, amik egy transzplantációnál).

A „kijavított” T-sejtek már képesek felvenni a harcot a daganatos sejtekkel szemben. A visszaültetett T-sejtek hónapokon át működőképesek maradhatnak a szervezetben. Jó esetben a végeredmény a daganatos sejtek számának igen jelentős csökkenése, a beteg állapotjavulása, gyógyulása. A CAR T-sejt kezelés néhány hetes kórházi kezelést tesz szükségessé a betegnél, de remélhető, hogy azzal számos hónapot, évet nyer az életéhez.

Vannak kockázatok is

Noha a saját T-sejteket kell visszafogadnia a beteg szervezetének, sok esetben az immunrendszer igen heves reakcióval válaszol a CAR T-sejtes kezelésre. Ennek kivédésére a beteg a saját T-sejtek vissza-infúziózása előtt speciális, az immunrendszer működését elnyomó szteroidos vagy egyéb kezelésekben részesül.

A CAR T-sejt kezelés számos mellékhatással járhat:

 • láz,
 • fáradtság,
 • hányinger,
 • hányás,
 • bőrkiütések,
 • izomfájdalom, hasmenés, izommerevség felléphet.

A súlyos mellékhatások közül a túlstimulált immunrendszer, a citokin-vihar emelhető ki, amely a T-sejt funkció irányításával összefüggő molekuláknak az ún. ciotokineknek a magas koncentrációjával függ össze.

A következmények életveszélyesek lehetnek:

 • vérnyomásesés,
 • veseelégtelenség,
 • sokszervi elégtelenség,
 • görcsroham,
 • hallucináció,
 • delírium egyaránt felléphet.

Közel 40 év kutatási eredményei alapján született rendkívül költséges eljárás

A CAR T-sejtes kezelésre irányuló kutatások az 1980-as évektől folynak. Évtizedek teltek el, mire a CAR-T-sejt kezelést engedélyezték az USA-ban; 2017-ben. Először a (475.000 dollárba kerülő) tisagenlecleucel (Kymriah, Novartis) kapott engedélyt gyermekkori és fiatal felnőttkori akut limfoid leukémiában történő alkalmazásra. Közvetlenül utána az (373.000 dollár) axicabtagene ciloleucel (Yescarta, Kite/Gliead) kerülhetett forgalomba. Ez utóbbit kiújult vagy refrakter agresszív B-sejtes non-Hodgkin limfómás felnőtt betegek kezelésére szánták, akik nem voltak alkalmasak autológ őssejt transzplantációra.

Elsősorban vérképzőszervi daganatok kezelésében alkalmazható

Jelenleg a CAR T-sejt kezelést vérképzőszervi daganatok (leukémia, limfóma bizonyos típusai) esetén alkalmazzák. Tény azonban, hogy rendkívül intenzív kutatások folynak az egyéb daganatoknál való alkalmazhatóságot illetően.

A kezelt betegek körülbelül 80 %-ánál „működik” a CAR T-sejt terápia

A CAR T-sejtes kezelés rendkívül eredményes lehet. A vérképzőszervi daganatoknál a betegek körülbelül 80 %-a reagál a kezelésre, vagyis ők meggyógyulnak vagy igen jelentős mértékű javulás következik be náluk.

A CAR T-sejtes kezelés az utolsóként alkalmazott terápiás megoldás

A CAR T-sejt kezelés nem első vonalbeli kezelés. Ez azt jelenti, hogy a szakma szabályai szerint a CAR T-sejt kezelést csak akkor végzik el a betegeknél, ha egyéb terápiás módszerek (pl. daganatellenes kemoterápia) alkalmazása nem vezetett eredményre.

Non-Hodgkin limfómára is működhet?

A betegség kezelés rendkívül összetett, az egyéni adottságok (beteg életkora, általános állapota) és a limfóma típusától, altípusától is függ. Emellett meghatározó, hogy mely nyirokcsomók és szervek érintettek.

A non-Hodgkin limfómákat a kezelés szempontjából két fő csoportba oszthatjuk:

 • magas malignitású (high-grade limfóma) csoportba tartozó altípusok jellemzője, hogy a daganat gyorsan és agresszíven nő, azonban a terápiára jól reagálnak.
 • Az alacsony malignitású (low-grade limfóma) csoportba tartozó altípusok közös tulajdonsága, hogy a daganat lassan nő és sokszor tünetmentes, azonban a kezelésekre nem, vagy rosszul reagálnak.

Low-grade limfómák esetén ezért az úgynevezett watch and wait ("figyelj és várj") elveket alkalmazzák, miszerint rendszeres kontroll vizsgálatokkal monitorozzák a limfóma nagyságát és csak abban az esetben alkalmaznak terápiát, ha a limfóma növekedése felgyorsul.

Daganatterápiák, kezelési módok

Kemoterápia: a daganatos sejtek elpusztítására, önmagában vagy kombinációban (radioterápiával, célzott terápiával, szteroiddal) is alkalmazható. A kemoterápiát a beteg kaphatja intravénásan vagy szájon át tabletta formájában, központi idegrendszeri érintettség esetén pedig cerebrospinálisan (liquorba). A kemoterápiát a beteg kórházi körülmények között kapja, azonban az éjszakát nem szükséges a kórházban tölteni. Amennyiben a kezdeti kemoterápia nem fejtette ki hatékonyságát, magas-dózisú kemoterápia válik szükségessé, mely rendkívül csontvelő toxikus, ezért ezt követően csontvelő transzplantációt végeznek.

Radioterápia: röntgen-, gamma- vagy protonsugárzás az abnormális sejtek elpusztítására egy adott régióban. Általában korai stádiumú limfómákban alkalmazzák. Önmagában és kemoterápiával kombinálva is hatásos.

Célzott terápia: olyan gyógyszerek, melyek a kóros sejteket célzottan támadják. Önmagában és kemoterápiával kombinálva is alkalmazható. Megakadályozza a betegség visszatérését. Intravénás formában kapja meg a beteg.

Szteroid: kortikoszteroidok alkalmazásával a tumor kisebbítése és a kemoterápia hatásosságának növelése a cél (ezen kívül a terápia mellékhatásainak – hányinger, hányás – enyhítésére is alkalmazzák).

Őssejt transzplantáció: magas dózisú kemoterápiát követően az immunrendszer legyengül és a csontvelő károsodott, ezt követően egészséges csontvelői őssejttel újraépül a csontvelő.

Kiméra antigénreceptorral felruházott T (CAR-T) sejtek a daganatos sejteket támadják meg.

Immunterápia: a szervezet számára rejtőzködő daganatos sejtek elpusztításában vesz részt.

Fontos! A rendszeresen kontroll vizsgálatokkal monitorozható a betegség stádiuma, illetve a kezelések mellékhatásai. Gyógyulás esetén is fontos az utánkövetés, a betegség kiújulásának ellenőrzése.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: (1) https://www.healthline.com/health/car-t-cell-therapy (2) ttp://otszonline.hu/cikk/a_car_t_sejt_kezeles_koltseghatekonysaga (3) NNK

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Rák: új terápiával bővülhet a vérképzőszervi daganatos betegségek kezelése

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#daganatos betegség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához