Ezeket látta már?

Csomó, daganat a mellben: ezek az információk életet menthetnek!

mellrák, emlődaganat, szűrés, terápia, mammográfia, sugárterápia, kemoterápia

Ha fáj a mellem, lehetek-e mellrákos? Mitől alakul ki a melldaganat? Kiknek nagyobb az esélye a mellrákra? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre ad választ a nőgyógyász specialista.

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja- ilyenkor külön figyelem fordul a betegség elleni harca, valamint a szűrővizsgálatokra. Mivel az egyik legeredményesebben gyógyítható ráktípus, ezért a mielőbbi diagnózis életmentő lehet. Dr. Hernádi Balázzsal, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokkal is foglalkozó nőgyógyászával a mellrákkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról beszélgettünk.

Mellrák: 12 tévhit az emlőrákkal kapcsolatban - olvasson tovább!

Kiknek nagyobb az esélyük a mellrákra?

Az emlőrák okai nem teljesen egyértelműek. Tanulmányok számos kockázati tényezőt azonosítottak (ezek hormonális, életmódbeli és környezeti tényezők voltak).

 • Magasabb életkor
 • Mellrák a családtörténetben
 • Korai menstruáció
 • Késői menopauza
 • Az első terhesség 30 éves kor után (vagy nem volt terhes)
 • Szoptatás hiánya
 • Orális fogamzásgátlók alkalmazása
 • Genetika (BRCA típusok)
 • A mellkasi sugárterápia
 • Kombinált hormonterápia (ösztrogén) hosszú távú alkalmazása
 • Elhízás menopauza után

Mikortól járjak szűrésre?

A mellrák szűrését érdemes minél korábban elkezdeni, akár már a 20-as években, otthoni önellenőrzés keretein belül, csomók után kutatva (hónalj területén is!). Amennyiben nincs magasabb rizikó, úgy 40 év felett szükséges kétévente mammográfiás szűrővizsgálatra menni. Magasabb rizikó esetén ennél többször, illetve korábban, már a 30-as évek elejétől, ám ekkor mammográfia helyett ultrahang vizsgálat javasolt (ugyanis ekkor még sűrűbb az emlők mirigyállománya).

Lehet gyerekem, ha mellrákos voltam?

Lehet, ám azt tudni kell, hogy a mellrák során alkalmazott terápiás módszerek (kemoterápia, biológia, sugárterápia) befolyásolhatják a termékenységet, így könnyen lehet, hogy nehezebben lehet majd családot alapítani. Ez természetesen függ az egyéni paraméterektől, hogy milyen kezelést kapott, arra, hogy reagált, hány éves stb. Érdemes még a kezelés megkezdése előtt erről konzultálnia orvosával, hiszen, ha szeretne szülni, akkor lehet, hogy petesejtek fagyasztását fogja előtte javasolni a szakember.

Ha fáj a mellem, nem lehetek mellrákos?

Való igaz, hogy a mellrák legtöbbször fájdalmatlan, és ha fájdalmat tapasztalnak, akkor általában másra gyanakodnak a nők. Ez a legtöbb esetben így is van, ám érdemes tudni, hogy létezik a mellráknak egy ritkább, gyulladásos tünetekkel kísért típusa. Ez igen agresszív formája a daganatnak, és külön rossz oldala, hogy könnyű félrediagnosztizálni. Ilyenkor nem feltétlen jelenik meg csomó (sőt, általában nem) és tüneteit tekintve inkább egy gyulladásos kórképhez hasonlít.

Gyulladásos mellrák tünetei: ezeket a jeleket vegye komolyan - kattintson!

A mell ilyenkor fájdalmassá, vörössé, meleg tapintásúvá, duzzadttá válik, a bőr narancshéjszerű lesz, így ezeket a jeleket nem szabad elbagatellizálni, hiszen rosszindulatú folyamatokat is jelezhetnek- hívja fel a figyelmet dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokkal is foglalkozó nőgyógyásza.

Mi a szerepük a tumormarkerek vizsgálatának?

A tumormarkerek azok, melyeket a daganatos sejtek vagy leginkább a hatásukra a szervezet termeli. Egészségeseknél nem, vagy csupán kis mennyiségben vannak jelen. Azonban fontos tudni, hogy a diagnózishoz csupán segítséget jelentenek, egyedül a tumormarkerek szintjéből nem lehet semmire sem egyértelműen következtetni. Egy-egy tumormarker magasabb mennyisége több daganatot is jelezhet, sőt, előfordulhat magas szintje más állapotoknál is (pl. gyulladásnál, dohányzás).

Tehát az emelkedett érték nem jelent feltétlenül daganatot, és a negatív eredmény se zárja ki annak meglétét. Ellenben hasznos segítséget nyújthat, az orvosban hamar felmerül egy esetleges rosszindulatú folyamat, továbbá a tumormarkerek vizsgálata a rák elleni terápia eredményességét is segít követni. Emlőrák esetén a legfontosabb tumormarkerek: CA 15-3, CA-549

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mellrák vakcina - így bizonyít az egyik legagresszívabb emlőrák típussal szemben

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#mellrák

Forrás: Nőgyógyászati Központ