Ezeket látta már?

Aki D-vitamint szed, annak kisebb az esélye a bőrrákra?

D-vitamin, D-vitamin-pótlás, D-vitamin-hiány, hormonok, napvitamin

A D-vitamint szedők körében kevesebb melanóma fordult elő egy finn vizsgálat szerint.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt egy új tanulmányról, ami a D-vitamin és a melanoma közötti összefüggést vizsgálta:

"A D-vitamint szedők körében kevesebb melanoma fordult elő egy finn vizsgálat szerint, de az ok-okozati kapcsolat egyelőre nem igazolt

Egy új finn vizsgálatba 498 olyan felnőtt beteget vontak be a Kuopiói Egyetemi Kórház bőrgyógyászati járóbeteg-klinikájában, akiknél a becslések szerint fokozott a bőrrák, például a bazilióma, a laphámsejtes karcinóma vagy a melanoma kockázata. A Kelet-Finnországi Egyetem bőrgyógyászai elemezték a betegek háttérinformációit és kórtörténetét, továbbá megvizsgálták bőrüket.

A bőrgyógyászok különböző bőrrák kockázati osztályokba is besorolták a résztvevőket, nevezetesen alacsony, közepes és magas kockázati osztályokba.

A szájon át alkalmazott (orális) D-vitamin-kiegészítők szedése alapján a betegeket három csoportra osztották: nem használók, alkalmi fogyasztók és rendszeres fogyasztók. A szérum kalcidiol (egy D-vitamin anyagcseretermék) szintjét a betegek felénél elemezték, és azt találták, hogy megfelelt a saját bevallásuk szerinti D-vitamin-használatnak.

A rendszeres D-vitaminfogyasztók körében lényegesen kevesebb melanómás eset fordult elő, mint a nem használók között, és a rendszeres fogyasztók bőrrák kockázati besorolása lényegesen jobb volt, mint a nem használóké. A melanoma kockázata a rendszeres D-vitaminszedők körében jelentősen, több mint felére csökkent a nem szedőkéhez képest.

Az eredmények arra utalnak, hogy még az alkalmi D-vitamint fogyasztóknál is kisebb a melanoma kockázata, mint a nem fogyasztóknál. Nem volt azonban statisztikailag jelentős összefüggés a D-vitamin szedése és a fényöregedés, az aktinikus keratózisok, az anyajegyek száma, a bazilióma és a laphámsejtes karcinóma súlyossága között. A szérum kalcidiol szintje sem volt érdemi összefüggésben ezekkel a bőrelváltozásokkal. Ez a típusú vizsgálat nem alkalmas az ok-okozati összefüggések megállapítására.

Más, viszonylag újabb tanulmányok is mutatták a D-vitamin melanómában nyújtott előnyeit, például a D-vitamin és a kevésbé agresszív melanóma közötti kapcsolatot.

A dózis-hatás kapcsolat és a fenti szempontból optimális dózis jelenleg nem ismert, még ha lenne is ok-okozati kapcsolat."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez a fajta bőrrák lassan növekszik, és gyakran alig észrevehető!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#bőrdaganat

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához