Daganat a köhögés mögött - nem csak Covid okozhatja

#daganat #rák #tünet #köhögés
2021.03.04.

A COVID-19 járvány ideje alatt sem szabad figyelmen kívül hagyni a daganatos megbetegedések figyelmeztető jeleit sem!

A Magyar Rákellenes Liga fontosnak tartja a mindenkori megelőzést, és a 8 figyelmeztető jelre történő odafigyelést a pandémiás időben is.

A rák a 2. leggyakoribb halálok

Magyarországon évente több mint 80 ezer új daganatos beteget regisztrálnak. Hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek után a rosszindulatú daganat a második leggyakoribb halálok. Márpedig önvizsgálattal, szűrésre járással, a tünetekre történő odafigyeléssel megelőzhető, illetve korai stádiumban felismerhető a daganatos betegség. A legtöbbet tehát mi magunk tehetünk saját egészségünkért!

Kellő öngondoskodással, saját testünk változásainak figyelésével és felismerésével idejében felismerhető egy esetleges daganatos megbetegedés. A Magyar Rákellenes Liga egy erre a célra készített plakáttal szeretné még egyértelműbbé tenni, mire kell figyelni, és milyen tünetek esetén kell azonnal orvoshoz fordulni.

Így ismerheti fel a daganatos betegségeket

Annak érdekében, hogy a komolyabb daganatos megbetegedések kialakulását megelőzzük, illetve, hogy már korai stádiumban felismerhessük a közelgő bajt, a következő nyolc figyelmeztető jelre kell odafigyelnünk:

1. Anyajegyen, szemölcsön látható változások

2. Indokolatlan fogyás

3. Nyelési nehézségek

4. Nem múló köhögés, rekedtség

5. Érezhető csomó, duzzanat a mellben, herékben

6. Fekély, sérülés a bőrön, ami nem gyógyul

7. Véres, szokatlan széklet, vizelet

8. Szokatlan vérzés, váladékfolyás

Ha ezek a tünetek közül bármelyiket 2 hétnél hosszabb ideig észleljük, azonnal forduljunk orvoshoz!

A koronavírus idején se felejtkezzen el a daganatos betegségek tüneteiről

A Magyar Rákellenes Liga most még fontosabbnak tartja a figyelemfelhívást, hiszen a pandémia idején sokszor háttérbe szorul a daganatos betegségek tüneteire történő odafigyelés. A jelen helyzetben lázmérés mellett a COVID-19 egyéb tüneteinek figyelése az elsődleges, és sajnos ezzel hajlamosak vagyunk a testünk egyéb jeleit figyelmen kívül hagyni.

Csak úgy, mint a koronavírus járvány első hulláma idején, az EMMI Egészségügyi Szakmai Kollégium Onkológia és Sugárterápia Tagozata által kiadott szakmai ajánlásban meghatározottak szerint jelen vészhelyzetben az onkológiai szakellátás prioritása a rákbetegség alapos gyanúja vagy diagnózisa esetén a betegek életkilátásait rontó vagy tartós egészségkárosodást okozó állapot megakadályozása vagy megfékezése. Tehát az onkológiai betegek ellátása továbbra is folyik a kijelölt intézményekben.

Olvasson tovább! Ezek a rejtett melanóma tünetei

Ezért a Magyar Rákellenes Liga arra kéri a lakosságot, hogy ha bármilyen az előbbiekben felsorolt tünetet figyel meg magán, vagy családtagján, azonnal forduljon orvoshoz. A kezeléseket biztosító egészségügyi ellátóhelyek fokozottan ügyelnek a fertőzésvédelemre, és biztonságosan végzi a betegek ellátását.

Forrás: EgészségKalauz