Ezeket látta már?

Daganat: ezen a bőrfelületen alakulhat ki a legagresszívabb bőrrák - figyelmeztet a bőrgyógyász

bőrrák

Bőrgyógyász szakorvos figyelmeztet arra, hogy van egy testrészünk, amiről rendszerint elfelejtkezünk, amikor a fényvédő krémeket használjuk, pedig ezen a területen is kialakulhat tumor.

Sokat lehet hallani arról, hogy mennyire fontos a fényvédelem, és ez által a magas faktorszámú naptejek használata, de arról már kevesebbet, hogy egészen szokatlan helyeken is kialakulhat a bőrrák. Olyan bőrfelületeken, amiknek a védelméről akár el is felejtkezhetünk.

A Huffington Post bőrgyógyász szakorvosa, dr. Karan Lal arra hívta fel a figyelmet, hogy a különösen érzékeny szemhéj bőrét sokan elfelejtik védeni, bekenni, pedig ha ott alakul ki a bőrrák, akár a teljes szemhéját is elvesztheti a beteg. Hozzátette, hogy a praxisában a szemhéj területén látta a legsúlyosabb eseteket, ugyanis az érzékeny területről nehéz eltávolítani a daganatot, ráadásul agresszívabb lehet az itt kialakuló daganat.

Nemcsak a fényvédő krémekkel, hanem UV-szűrős napszemüveg viselésével is sokat tehetünk a megelőzését, ugyanis a szemhéj vékony bőrét kifejezetten fontos védeni.

A bőrgyógyász hozzáteszi, hogy vannak, akik azért nem kenik be ezt a területet, mert félnek az irritációtól, de kiemelte: fontos, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő krémet - ma már léteznek kifejezetten a szem környékér kifejlesztett napvédők. Ne hagyjuk ki a szemhéjunkat se, védjük, amikor napozunk, és akkor is, amikor az utcára megyünk!

Olvasson tovább! Mielőtt napszemüveget vesz, ezt vegye számításba, hogy ne legyen pénzkidobás!

A melanoma árulkodó jelei

A melanoma szabad szemmel történő felfedezése még egy szakember számára sem könnyű feladat. Kialakulásának elején csupán megtekintéssel nagyon nehezen felismerhető, mert ilyenkor az elváltozások még nem szembetűnőek. „Sajnos nem elég az otthoni szemrevételezés, csak az alapos összehasonlító vizsgálattal van esély korai stádiumban felismerni azokat a változásokat, amelyek melanomára utalhatnak” - figyelmeztet az orvos. Két szűrés között viszont fontos, hogy magunk is szemmel tartsuk bőrünk állapotát. Laikusként a következő figyelemfelkeltő jelek lehetnek gyanúsak:

  • az anyajegy mérete növekszik;
  • az anyajegy színe megváltozik (sötétebbé válik, esetleg világosabb részek is megjelennek rajta);
  • az elváltozás széle egyenetlenné, aszimmetrikussá válik;
  • az anyajegy viszketni, esetleg vérezni kezd;
  • egy apró, sötét folt jelenik meg a bőr egy napnak nem kitett részén.

Bármilyen furcsa, szokatlan elváltozás esetében azonnal orvoshoz kell fordulni!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: EgészségKalauz