Ezeket látta már?

Daganat - gyulladás - egészséges fogyás: van-e összefüggés?

2012.05.07. Módosítva: 2015.11.04.

A rák kockázatát is csökkentheti az egészséges fogyás. A mértékletes fogyás egy új tanulmány szerint az egyes daganattípusokkal összefüggésben álló gyulladás szintjét is csökkenti.

A Cancer Research-ben megjelent kutatás eredményei azt mutatják, hogy azok az idősebb nők, akik csak fogyókúrával, illetve fogyókúrával és testmozgással testsúlyuk legalább 5 százalékát leadták, a legfontosabb vérmarkerek, a C-reaktív fehérje és az interleukin-6 jelentős csökkenését tapasztalták. E jelzők megnövekedett szintje a szívbetegség kockázata mellett több daganattípus, köztük az emlőrák, vastagbélrák, tüdőrák és méhdaganat magasabb kockázatával is összefüggésben állnak.

Daganat - gyulladás - egészséges fogyás: van-e összefüggés?

A seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ kutatói Dr. Anne McTiernan vezetésével azt a következtetést vonták le az eredményekből, hogy a kalóriacsökkentés és a megnövelt testmozgás révén elért fogyás valóban csökkenti a gyulladásos biomarkerek szintjét, ezáltal csökkentheti a rák kockázatát is a túlsúlyos és elhízott menopauzán átesett nőkben.

A kísérlet során a nőket három csoportba osztották: az első kalóriacsökkentett étrendet követett, a második közepes-élénk aerob edzést végzett hetente ötször 45 percben, a harmadik pedig mindkettőt. Az egyéves kutatási időszakban a csak diétázó csoportban 36 százalékkal csökkent a C-reaktív fehérje szintje, a fogyókúrázó és testedzést végző csoportban pedig 42 százalékkal mérséklődött a szint. Az interleukin-6 szint a diétás csoportban 23, a diétázó és mozgó csoportban pedig 24 százalékkal csökkent. A legnagyobb csökkenést azokban a nőkben mutatták ki, akik testsúlyuk legalább 5 százalékát leadták. A testmozgás önmagában nem befolyásolta a gyulladásos markerek szintjét.

Arról nincs adat, hogy a 438 vizsgált nőből hányban alakult ki később daganat, de a C-reaktív fehérje 40 százalékos csökkenése a kutatók szerint várhatóan csökkenti az emlő-, a méh- és más daganattípusok kockázatát a menopauzán átesett nőkben.

Forrás: Medipress