Ezeket látta már?

Emlő önvizsgálat 9

2007.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

Emlő önvizsgálat lépésről-lépésre - hetedik lépés

Emlő önvizsgálat 9

Ha bármi különöset érez az egyik mellében, olyan dologra lesz figyelmes, amit azelőtt nem észlelt, ellenőrizze, hogy tapasztal-e hasonlót a másik mell azonos területén. Ugyanis ha a két emlő azonos helyén ugyanolyan szerkezetet tapintható, nagy valószínűséggel nincs szó kóros elváltozásról.

Ha a menstruációs vérzés előtt, vagy a menstruáció alatt talál csomót, vagy duzzanatot a mellében, a vérzés után is vizsgálja meg újra azt a területet. A vérzés előtti emlőduzzanatot gyakran az okozza, hogy ilyenkor megnő a szövetek folyadéktartalma.

Ha a duzzanat nem múlik el a következő ciklus alatt, mindenképp konzultáljon orvosával.

Ha Ön még menstruál az emlő önvizsgálatra legalkalmasabb időszak a vérzést követő második-harmadik nap, végezze ekkor a vizsgálatot. Ilyenkor az emlő már nem olyan feszes, duzzadt.

Ha már túl van a változó koron, válasszon ki egy adott napot, például a hónap első napját, s írja be naptárjába: mellvizsgálat.

Ha még csak most tanulja a vizsgálatot, végezze azt pár hónapig hetente, így gyorsan megismerheti mellei tapintatát, annak változásait. Ha már biztosan tudja milyen saját mellének egészséges tapintata, váljon az emlő önvizsgálat a rendszeres és egészségtudatos élet részévé.

Forrás: EgészségKalauz