Ezeket látta már?

Emlőrák, onkológia

2007.10.02. Módosítva: 2015.11.04.

Mai rohanó világunkban sokféle élethelyzetnek vagyunk kitéve. Ami a tőlünk, dolgozó nőktől elvárt kötelezettségeket illeti, tele vagyunk sztereotípiákkal. Mindez egészen addig tart, amíg hirtelen át nem kerülünk a "másik oldalra", a betegek oldalára, ahova pillanatok alatt átröpít bennünket egy lelet, egy sor, amely a bajt leírja.

A bölcsességet betegeimtől tanultam meg: "A betegség a legnagyobb tanítómester. A legjobb önfejlesztő módszer megtanulni együtt élni a krónikus kórral, a rákkal." Mert a kór túlélhető. Az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése. A Magyarországon évenként felfedezett új esetek száma csökkenő tendenciát mutat. Becslések szerint élete során hét nőből egynél nagy valószínűséggel kifejlődik az emlőrák. Nem lehet elégszer hangsúlyozni az emlőrák szűrésének fontosságát. A korán – még a daganatos áttétek kialakulása előtt – felfedezett emlőrák az esetek 95 százalékában gyógyítható. A diagnosztika és a terápia állandóan fejlődik, mégis, az emlőrák – életkortól függetlenül – ma is a nők vezető haláloka. Az emlőráknak sok megjelenési formája lehet: vannak enyhébb kórjóslatú megjelenései, de előfordulnak nagyon rosszindulatúak is. Egyes formái jól reagálnak bizonyos típusú kezelésre, mások kevésbé.

Az internet világában könnyen utánaolvashatunk, milyen is a betegség lefolyása. A kór kimenetelét nagyban megszabja, használja-e a daganat a szervezet hormonkészleteit, avagy jelen van-e az agresszívabb lefolyást okozó, ún. HER2 receptor. Utóbbi nevezetesen egy növekedésifaktor-receptor, túltermelődése felelős a daganat agresszív osztódásáért. Ilyen receptor a betegek egyötödében található.

Az emlőrák kezelésére többféle kezelési mód áll rendelkezésünkre önálló vagy kombinált formában. Kezelési módszerek: a műtét (ma ritkább a teljes, többnyire inkább részleges emlőeltávolítást végeznek), a kemoterápia (gyógyszeres daganatölő kezelés), a sugárkezelés, és a hormonkezelés. Ezen terápiák a daganatos megbetegedés lehetőség szerinti gyógyítását és/vagy a daganatos áttétek kialakulásának gátlását és a tünetek megszüntetését célozzák. A hagyományos kezelések mellett ma már lehetőség van az ún. biológiai válaszmódosító bevetésére, ezáltal egyénre szabott kezelést adunk például a HER2-pozitív emlőrákok esetében. A biológiai terápia a szervezet természetes immunrendszerének befolyásolásával célzott támadást tesz lehetővé a tumoros sejtek ellen. Ez a kezelés a HER2-pozitív betegek rendelkezésére áll a hazai onkológiai centrumokban is. Jelentőségét az adja, hogy kemoterápiával kombinálva a daganat kiújulásának esélyét a felére csökkenti.

Fontos tudni, hogy a kezelési tervet csak rutinos, több szakorvos tudását összeadó onkoteam állíthatja fel. A betegség jellegét a patológus mondja el, hiszen ő látja a daganatszövet vizsgálatakor, hogy mennyire agresszív a tumor biológiai viselkedése. A radiológus leleteiből megtudható, egészségesek- e a szervek, avagy van-e távoli áttét. Mindezek birtokában születik meg a döntés: milyen kezelésre van szükség. Semmiképp nem szabad elfelejteni: együttműködő betegeinknél érhetjük csak el a gyógyulást. Szükségünk van arra, hogy Ön tisztában legyen a betegsége természetével, értse és elfogadja a kezelés szükségességét. Fontos, hogy őszinte beteg-orvos együttműködés alakuljon ki, hiszen eredményt csak közös munkával érhetünk el.

Az elmúlt évben a kutatások színterébe került az emlőrák és a helyes táplálkozás közötti összefüggés. Kutatási eredmények számolnak be arról, hogy a műtét utáni étrendnek, a zsírszegény diétának fontos szerepe van: a daganat kiújulásának esélyét csökkenti. Tehát a gyógyszeres kezelés mellett oda kell figyelnünk az étrendünkre is: mit eszünk, mit iszunk, illetve mit nem ettünk meg, mit nem ittunk meg, ami egészséges, hasznos lehet a szervezetünk számára.

Dr. Dank Magdolna klinikai onkológus, egyetemi docens, 2007

Forrás: EgészségKalauz