Ezeket látta már?

OKTÓBER 1. A MELLRÁK ELLENI KÜZDELEM VILÁGNAPJA

Ezek a mellrák elleni küzdelem leghatásosabb eszközei

mellrák, emlőrűk, mammográfia, mell önvizsgálat, emlő önvizsgálat, szűrővizsgálat

A legfontosabb, hogy isemrje fel a mellrákra utaló leggyakoribb tüneteket - mutatjuk, mit kell tennie.

Az egyik leggyakrabban előforduló női daganattípus a mellrák: hazánkban évente körülbelül 8500 új esetet diagnosztizálnak. Sokan mégsem ismerik a tüneteket, és nem tudják, hogy mit tehetnek azért, hogy az esetleges kialakulást időben észrevegyék.

Pedig mi magunk tehetünk a legtöbbet önmagunkért, sőt akár megmenthetjük a saját életünket is - a témában Dr. Kocsis Judit, a Budai Egészségközpont onkológusa osztja meg véleményét.

A mellrák sajnos nagyon sok nő életét követeli évente, pedig rendszeres szűrővizsgálattal időben diagnosztizálható. Ezzel elkerülhetővé válhatnak az áttétek, és a betegség a legtöbb esetben sikeresen gyógyítható.

Fontos az önvizsgálat, ám a nők többsége nem ismeri a lépéseit

Sokan nem járnak évente nőgyógyászati vizsgálatra, illetve nem mennek el a szűrővizsgálatra, melyre 45 éves kortól név szerint meghívót kapnak azok, akik diagnosztikai vizsgálaton vettek részt. Sokan már csak akkor mennek orvoshoz, amikor egyértelmű tünetek észlelhetők, ezek azonban sajnos sokszor már előrehaladott betegséget jeleznek! A mellrák esetében is elmondható, hogy a korai felismerés leghatásosabb módszere a szűrővizsgálat, ezért nagyon fontos, hogy szánjunk magunkra havonta és évente egyszer legalább fél órát.

Melyek a mellrákra utaló leggyakoribb tünetek?

  • Kitapintható csomó a mellben és a hónaljban
  • Megduzzadt, kemény, pirossá váló mell
  • A mell alakjának változása
  •  A mellbimbó váladékozása, viszketése, kipirosodása

Hogyan végezzünk önvizsgálatot?

A vizsgálatot célszerű minden hónapban ugyan abban az időszakban, a menstruációs ciklust követő napokban elvégezni az alábbi módon:

  1. Álljunk a tükör elé és tegyük csípőre a kezünket. Figyeljük meg a mellek formáját, méretét, kontúrját, a mellbimbókat és a bőr változásait.
  2. Emeljük fel mindkét kezünket a fejünk fölé, és így is nézzük meg a fentiek szerint, valamint azt is, hogy a mell körvonala változik-e.
  3. Tegyük tarkóra az egyik kezünket, a másik kezünk 3 középső ujjának ujjbegyével, körkörös mozdulatokkal vizsgáljuk át a mellünket. Végezzük el a vizsgálatot álló és fekvő helyzetben, mindkét mellen.
  4. Vizsgáljuk át a mellekhez tartozó nyirokrétegeket is a hónaljnál, kulcscsontnál és a szegycsontál is.
  5. Végül pedig préseljük össze a mellbimbót, hogy meggyőződjünk arról, nem váladékozik-e.

Amennyiben csomót vagy bármilyen elváltozást észlelünk, azonnal forduljunk szakorvoshoz!

Miért fontos emellett az évenkénti rendszeres szűrővizsgálat?

Mellrák esetében is elmondható, hogy a betegség kezdeti stádiumban nem okoz fájdalmat, így sokszor csak célzott röntgenvizsgálattal, mammográfiával, emlőultrahanggal és a hónalj áttekintésével diagnosztizálható. A rendszeres mammográfiás vizsgálatokkal, az időbeni észleléssel és az időben megkezdett kezeléssel a halálozási szám csökkenthető. Tegyünk meg mindent az egészségünk megőrzése érdekében.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Budai Egészségközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához