Ezeket látta már?

Gyomorrák: több rossz szokás is növelheti az esélyét

hasfájás, gyomorfájás

A gyomorrákhoz vezető körülmények egy részét tudatos döntésekkel is képesek lennénk befolyásolni.

A nem befolyásolható tényezők között találjuk például az életkort, a nemet vagy a genetikai örökségünket. A gyomorrák gyakoribb a férfiaknál, mint a nőknél, és főként az ötven év fölöttieket érinti.

A gyomorrák kialakulásának kockázata

Nagyobb a valószínűsége a betegség kialakulásának azoknál, akiknek a családjában már előfordult a betegség. Néhány ritka örökletes szindróma is növeli a gyomorrák rizikóját, például az örökletes diffúz gyomorrák, a Lynch-szindróma vagy a Peutz-Jeghers-szindróma, de azoknál is nagyobb a gyomorrák rizikója, akik a BRCA1 vagy BRCA2 gének mutációjával rendelkeznek (ezek az emlőrák bizonyos típusaiért felelős gének).

A külső, többé-kevésbé befolyásolható tényezők között találjuk például az életmódot, az étrendet vagy a dohányzást. A dohányosok körében akár duplája is lehet a rizikó, különösen a gyomor felső részénél, a nyelőcső környékén alakulhat ki daganat a szervezetükben. Az alkoholfogyasztás is emeli a rizikót. Az étrenddel kapcsolatban még további kutatásokra van szükség, de a szakemberek szerint a füstölt és feldolgozott húsételek, a sóban gazdag ételek növelik, míg az antioxidánsokban gazdag zöldségek és gyümölcsök, főként a citrusok csökkentik a rizikót. A túlsúlynak közvetett hatása lehet a gyomorrák rizikójára, elsősorban azért, mert az elhízottaknál gyakoribb a refluxbetegség (GERD), ez pedig növeli a nyelőcső, illetve a gyomorrák kockázatát.

A gyomorrák kialakulásának oka

A gyomorrák azon daganatos betegségek közé tartozik, melyek kialakulásában nagy szerepe van bizonyos kórokozóknak. A Helicobacter pylori és az Epstein-Barr vírus egyaránt bizonyítottan jelentősen növeli a gyomordaganat rizikóját, ám ennek pontos mechanizmusát még nem sikerült megállapítani. Mindkét fertőzés meglehetősen gyakori, és a legtöbben tünetek, komplikációk nélkül átesünk ezeken. Szerencsére ritka, hogy a kórokozók daganatot okozzanak, de ehhez az is szükséges, hogy a fertőzést kezeljük. A H. pylori a gyomorfekélyek és a krónikus gyulladások megjelenésében is nagy szerepet játszik.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Gyomorrák: ezek a korai tünetek jelzik az arcon és a bőrön

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#daganat

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához