Ezeket látta már?

Felületi kezelés segítségével megelőzhető a melanóma?

2011.05.05. Módosítva: 2015.11.04.

A Penn State Orvosi Egyetem munkatársai egy felületesen alkalmazható, ISC-4-nek nevezett szert használnak, mely megelőzheti a bőr rosszindulatú festéksejtes daganatának kialakulását.

A bőr rosszindulatú festéksejtes daganata (melanóma malignum) a statisztikai adatok szerint egyre nagyobb arányban fordul elő. Mivel a létező stratégiák – napernyő, naptej, bőrgyógyászati szűrővizsgálatok – nem eredményezik a betegség előfordulásának csökkenését, ezért a szakértők új módszereket sürgetnek. A melanóma ráadásul nem reagál a sugár- és kemoterápiára, egyedüli megoldása a korai felismerés és sebészeti eltávolítás. Azonban a daganat igen agresszív, viszonylag korán ad szervi áttéteket.

Felületi kezelés segítségével megelőzhető a melanóma?

Gavin Robertson professzor és munkatársai az Akt3 nevű fehérjét célozták. Az Akt3 jelátviteli molekula gátolja a programozott sejthalál folyamatát, szerepe alapvető a melanómák 70 százalékában, rendellenes aktiválódása a daganat már igen korai fázisában kimutatható. Az izocianátok, melyek brokkoliban, és kelbimbóban nagy arányban jelen vannak, az Akt3 molekula természetes gátlószerei. A tudósok kémiailag módosították a vegyületet, ezáltal egy sokkal erősebb szerhez, az ISC-4-hez jutottak, mely már sokkal alacsonyabb koncentrációban kifejti a kívánt hatást.

A kutatók megállapították, hogy a mesterséges emberi bőrön az ISC-4 képes gátolni a daganatos sejtek növekedését, egérkísérletekben mintegy 80 százalékkal csökkenti a daganat kialakulását. A Cancer Prevention Research hasábjain bemutatott tanulmány szerint a vegyület biztonságos, az egészséges sejteknél mintegy kétszer-ötször hatékonyabban pusztítja daganatos sejteket. A vizsgálatok szerint nem károsítja a bőr sejtjeit és szerkezetét, és a többi szervre sem jelent számottevő toxicitást.

Amennyiben a humán vizsgálatok megerősítik az eredményeket, elképzelhető, hogy a szert bevezetik a melanóma kezelésében, és a megelőzésben egyaránt.

Forrás: Medipress