Ezeket látta már?

Fiatalok: ismert a napozás veszélye - de fontos a szépség...!

2011.05.13. Módosítva: 2015.11.04.

A fiatal nők ismerik a napozás veszélyeit, de szépek szeretnének lenni... Vezető amerikai bőrgyógyászok szerint a jövőben ijesztően megemelkedik a rosszindulatú bőrdaganatok gyakorisága, mivel a mai serdülők ugyan tisztában vannak a napozás veszélyeivel, mégis vállalják a kockázatot a napbarnított bőrért.

Az Amerikai Bőrgyógyászok Akadémiájának jelentésében Darrel S. Riegel, a bőrön megjelenő rosszindulatú daganatok kérdésével foglalkozó bizottság vezetője beszámolt arról, hogy a 12-17 éves amerikai fiatalok mennyire ismerik a napsugárban lévő ultraibolya-sugárzás rákkeltő hatását. A vizsgálat 505 tizenéves, 251 lány és 254 fiú megkérdezésével készült.

Fiatalok: ismert a napozás veszélye - de fontos a szépség...!

A kutatók az Egyesült Államok teljes területéről vontak be fiatalokat, hogy képet kapjanak a helyi ifjúság napozásra vonatkozó szokásairól és ismereteiről. Mint kiderült, ennek a korosztálynak 79 százaléka tudja, hogy bőrének barnulása veszélyt jelent a későbbi rosszindulatú folyamatok keletkezése szempontjából.

A megkérdezettek 81 százaléka azzal is tisztában van, hogy a tinédzserkori leégés fokozza a rosszindulatú bőrfolyamat felnőttkorban való megjelenésének kockázatát. Ennek ellenére a tinik 60 százaléka bevallotta, hogy bőre tavaly nyáron alaposan leégett.

A szakemberek elismerik, hogy a tizenévesek élete tele van nehezen betartható intelmekkel. Akár a dohányzás, az alkohol fogyasztása vagy a drog kerül szóba, azonnal tudatják velük, hogy ennek súlyos következményei lesznek a későbbiekben. Ezek sorához még a napozás is hozzáadódott.

A tizenévesek 66 százaléka szerint csinosabb, aki szép barna, 47 százalékának az a véleménye, hogy a jó bőrszínű ember egészségesebbnek is látszik, mint aki sápadt. A bőrgyógyászokat riasztják ezek a válaszok, mivel a válaszolók 38 százaléka ismer valakit, akinek bőrrákja van.

Forrás: MTI