Ezeket látta már?

Főleg az azbeszt okozza: 20-40 évig is lappanghat a mezotelióma

azbeszt, mezotelióma, daganatos betegség, rák, mellhártya, hashártya

A hashártya, mellhártya, tüdő- vagy szívhártya rendszereint érintett, ám a diagnózist nehezíti, hogy tünetek kevéssé jellegzetesek, és más betegségek tüneteihez is hasonlítanak.

Ezért vegye komolyan, ha azbesztet talál felújításkor

Az azbeszt természetben előforduló szálas szerkezetű ásvány. Az azbeszttartalmú termékek többségét hő- és hangszigetelésre, tűzálló anyagként használták, illetve tartalmazhatják azbesztcement palatetők épületeken, szigetelések, csomagolások, ipari tömítések, valamint fékbetétek és kuplungtárcsák járművekben. A hosszan tartó azbeszt kitettség növeli a tüdőbetegségek kialakulásának kockázatát. Ezt a kockázatot súlyosbítja a dohányzás. A betegségek tünetei akár évekkel, évtizedekkel később is jelentkezhetnek. Az azbeszt veszélyessége a fajtájától is függ: a legnagyobb egészségügyi kockázatot a kék azbeszt jelenti.

Milyen típusú betegség a mezoteliómaés milyen szerveket érinthet?

Egyre nagyobb figyelem fordul egy ritka rákos megbetegedés, a mezotelióma felé, amelynek szintén jellemzője a hosszú, 20-40 éves lappangási idő. A mezotelióma egyfajta rákos megbetegedés, amely leggyakoribb kiváltó okának az azbesztet tartják. A betegség a belső szervek felszínét borító hártyát támadja meg, leggyakrabban a mellhártyát (pleurális mezotelióma), de előfordul a tüdő, a szív vagy a hashártya daganatos megbetegedése is.

A betegség tünetei a pleurális mezotelióma esetén – amely az összes mezotelióma megbetegedés 70-90%-át teszi ki – sem jellegzetesek:

  • légszomj,
  • éjszakai izzadás,
  • krónikus köhögés,
  • hátfájdalom,
  • mással nem magyarázható súlycsökkenés,

Ezek a tünetek elég "általánosak' ahhoz, hogy megegyezzenek más betegségek tüneteivel is, a panaszok azonban a betegség előrehaladtával egyre erősödnek.

Azbeszt, a „láthatatlan méreg: nagyon sokan nem tudják, hogy a családi házak tetőszigetelésére igen elterjedt palatető vagy a melléképületek fedésére szolgált hullámpala is azbeszt tartalmú. Ezért az ilyen épületek bontását csak különleges óvatossággal szabad végezni, ügyelve arra, hogy a palák ne darabolódjanak fel és a porladó palákból azbeszt rostok ne kerüljenek a környezetbe. Azbeszt, a „láthatatlan méreg: nagyon sokan nem tudják, hogy a családi házak tetőszigetelésére igen elterjedt palatető vagy a melléképületek fedésére szolgált hullámpala is azbeszt tartalmú. Ezért az ilyen épületek bontását csak különleges óvatossággal szabad végezni, ügyelve arra, hogy a palák ne darabolódjanak fel és a porladó palákból azbeszt rostok ne kerüljenek a környezetbe. Forrás: shutterstock.com

Annak eldöntésére, hogy az ezen tüneteket produkáló beteg esetén milyen betegség állhat a háttérben, feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Fontos arról tájékoztatni a kezelőorvost, hogy a beteg az élete során kerülhetett-e kapcsolatba azbeszttel, ezzel a súlyosan rákkeltő anyaggal, mert az orvostudomány jelenlegi ismeretei alapján a megbetegedés hátterében leggyakrabban az azbesztnek való kitettség áll.

A mezoteliómadiagnosztizálás és a kezelés

A kivizsgálás során vérvételre, röntgen, MR vagy CT felvétel készítésére kerül sor, de a diagnózis további pontosítása érdekében sor kerülhet szövettani mintavételre is.

A diagnózist követően meghatározott, különféle terápiákból álló célzott kezelés – amely függ a mezotelióma típusától, a betegség stádiumától, a beteg általános állapotától – néhány hónappal meghosszabbíthatja a beteg életét. Sajnos, általánosságban elmondható, hogy mire a betegség tünetei jelentkeznek, addigra a betegség már igen előrehaladott állapotban van, a beteg életkilátásai rosszak, az átlagos túlélési idő mindössze 12 hónap.

Azbeszt, a „láthatatlan méreg: nagyon sokan nem tudják, hogy a családi házak tetőszigetelésére igen elterjedt palatető vagy a melléképületek fedésére szolgált hullámpala is azbeszt tartalmú. Ezért az ilyen épületek bontását csak különleges óvatossággal szabad végezni, ügyelve arra, hogy a palák ne darabolódjanak fel és a porladó palákból azbeszt rostok ne kerüljenek a környezetbe. Ha az azbesztkristály a tüdő hólyagocskáiban megtapad, ott is marad, és az áldozatot élete végéig kínozza. Ezek a mikroszkopikus méretű sebek folyamatos irritációt okozva egy idő után törvényszerűen daganatos elváltozást indítanak el. Forrás: shutterstock.com

A mezoteliómával diagnosztizált beteg mindennapjai során előforduló problémákra vonatkozóan nem csak a kezelőorvosától kaphat segítő támogatást, de érdemes felvennie a kapcsolatot betegtársakkal, ritka betegségekkel foglalkozó szervezetekkel.

Gyulladásos mellrák - ritka, de halálos. Tudjon meg róla többet!

Tekintettel arra, hogy Magyarországon 1982-ben tiltották be a szórt azbeszt használatát, a teljes tilalom pedig 2005-ben lépett életbe, várható, hogy a mezoteliómás megbetegedések száma a hosszú lappangási idő miatt emelkedni fog az elkövetkezendő években.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához