Ezeket látta már?

Fontos: emelkedik az európai nők tüdőrákos halálozása!

A tüdőrákos halálozás a nők körében csaknem minden európai országban emelkedik - derült ki a legújabb nemzetközi kutatásból, amelynek eredményeit az Annals of Oncology című folyóiratban tették közzé szerdán.

A kutatók az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1970 és 2007 közötti daganatos halálozási adatait elemezték, hogy megjósolják az idei rákos letalitási mutatókat. Becsléseik szerint 2011-ben Európa 1,3 millió lakosa huny el daganatos betegségben, ez 6 százalékos csökkenést jelent a nők és 7 százalékos apadást a férfiak esetében.

Fontos: emelkedik az európai nők tüdőrákos halálozása!

Az előrejelzések szerint csökken a rákos halálozás olyan tumorféleségek következtében, mint a gyomor-, méhnyak- és prosztatarák, vagy a leukémia. Ugyanakkor Európa-szerte emelkedik majd a nők tüdőrákos halálozása, kivéve Nagy-Britanniát, ahol többéves növekedés után "szinten tartás" várható, bár az Egyesült Királyságban, akárcsak Lengyelországban, több nő huny el tüdőrákban, mint emlődaganatban. Az európai férfiak körében viszont folyamatosan csökken a tüdőrákos halálozás.

Az európai trendek nagyon hasonlítanak az egyesült államokbeli folyamatokhoz, ahol - miután "lecsengett" a férfiak "tüdőrákjárványa" - emelkedni kezdett a tüdőrákos halálozás a nők körében.

Mint a kutatásokat irányító Carlo La Vecchia, a milánói Mario Negri Gyógyszerkutató Intézet epidemiológiai központjának vezetője rámutat, a tüdőrákos halálozás növekedését az európai nők körében részben kulturális tényezők magyarázzák. "A nőknek nehezebb abbahagyniuk a dohányzást, mivel ahogy lemondanak a cigarettáról, azonnal 3-4 kilogrammal növekszik a testsúlyuk. Esetükben inkább pszichológiai addikcióról van sző" - húzta alá az olasz szakértő, hozzátéve, hogy az öreg földrészen a nők csupán az 1960-1970-es években kezdtek el tömegesen dohányozni, ennek következtében emelkedik most a tüdőrákos halálozás.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához