Ezeket látta már?

Gének - és a daganatok agresszivitása

A gének ki- és bekapcsolása szabályozza a daganatok agresszivitását. A Memorial Sloan-Kettering Rákközpont kutatói egy újfajta módszer segítségével képesek megjósolni, melyik emlőrák fog szétterjedni a szervezetben, melyik nem.

A Science Translational Medicine március 23-i számában megjelent tanulmány azzal foglalkozik, miként lehet elkülöníteni egymástól az agresszív, és a kevésbé agresszív emlőrákokat. Dr. Timothy A. Chan és munkatársai szerint nem elég a kromoszómákban zajló változások feltérképezése, ugyanis a sejtek "epigenetikus mintázata" határozza meg azt, hogy melyik gén van bekapcsolt, melyik kikapcsolt állapotban. Az epigenetikus mintázatot olyan környezeti faktork is képesek befolyásolni, mint az étrend, a stressz, fennálló betegségek, illetve a környezet szennyezettségének mértéke.

Gének - és a daganatok agresszivitása

A felfedezés a remények szerint új diagnosztikus és szűrő-eszközök fejlesztéséhez vezethet, valamint befolyásolja a gyógyszerstratégiát is. Továbbá segíthet azonosíthatni azokat a tényezőket, melyek befolyásolják a daganatok kialakulását és azok viselkedését. A legtöbb daganatos beteg halálát nem az elsődleges daganat okozza, hanem inkább a kialakuló áttétek, emiatt a daganat agresszivitásának felismerése, és az esetleges áttétgátló kezelés alkalmazása igen nagy jelentőségű.

A nagy nemzetközi összefogásban végzett vizsgálat során a kutatók több altípusba tartozó (hormonpozitív, negatív, áttéteket képző, illetve nem képző) daganatokat gyűjtöttek, majd megvizsgálták a daganatok metilációs mintázatát. A gének egy fontos szabályozó funkciója a módosító hatású metiláció, mely végeredményben a ki- és bekapcsolást végzi. Ennek alapján az egyik csoport magas metilációs szintet mutatott, míg a másik alacsony szintet.

A magas metilációs szintű csoport genetikailag viszonylag stabilnak bizonyult, és ezek inkább hormonális pozitivitást mutattak. Ezzel szemben az alacsony metiláció mintegy fele-fele arányban tartalmazott hormonpozitív, és negatív daganatokat. Az eredményeket függetlenítve a hormonális állapottól, a magas metilációs állapot jobb várható kimenetellel járt, mint az alacsony.

A munkacsoport jelenleg azt kutatja, mi idézi elő ezeket a változásokat, melyeket az emlőn kívül még vastagbélrákban és egy speciális agydaganatban, glioblasztómában is vizsgálnak.

Forrás: Medipress