Ezeket látta már?

Hasnyálmirigyrák: akinek rossz a foga, nagyobb lehet az esélye a daganatra

hasnyálmirigyrák

Egy új tanulmányban nagyobb a hasnyálmirigyrák kockázatot figyeltek meg a gyökércsatorna fertőzésben, enyhe gyulladásban és fogágybetegségben szenvedő embereknél az 50 év alatti korcsoportban.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt egy tanulmány alapján arról, hogy összefüggést mutattak ki fiatalabbaknál a hasnyálmirigyrák kockázata és a fogazat rossz állapota között:

"Korábbi tanulmányok ellentmondásos eredményekről számoltak be a fogazat rossz állapota és a hasnyálmirigyrák kockázata közötti összefüggésről. Egy új tanulmánynak, amely a British Journal of Cancer szaklapban jelent meg, az volt a célja, hogy felmérje ezt az összefüggést egy jól működő, országos fogászati ​​egészségügyi regiszter segítségével Svédországban.

Az információkat (fogszuvasodás, gyökércsatorna-fertőzés, enyhe gyulladás és fogágybetegség, valamint a fogak száma) a svéd fogászati ​​​​egészségügyi nyilvántartásból állapították meg, és a hasnyálmirigyrák előfordulását a rák- és a halálozási regiszterből azonosították.

Az átlagosan 7,2 éves követési idő alatt 10.081 hasnyálmirigyrákot azonosítottak 5.889.441 személy körében. Az egészséges állapothoz képest nagyobb hasnyálmirigyrák kockázatot figyeltek meg a gyökércsatorna fertőzésben, enyhe gyulladásban és fogágybetegségben szenvedő embereknél az 50 év alatti korcsoportban. Az 50-70 éves korcsoportban csak a fogágybetegségben szenvedő alcsoportban volt többletkockázat (kockázati arány: 1,20). A 70 év feletti korcsoportban nem figyeltek meg statisztikailag jelentős pozitív összefüggést. Azok a személyek, akiknek kevesebb foga van, minden korcsoportban nagyobb kockázatot mutattak.

A fenti eredmények megerősítették a fogazat rossz állapota és a hasnyálmirigyrák kockázata közötti összefüggést, ami további vizsgálatokat tesz szükségessé a háttérben álló mechanizmusok feltárására."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport