Ezeket látta már?

Hasnyálmirigyrák: ez a vizsgálat, már korai stádiumban kimutathatja

daganatos betegség, hasnyálmirigyrák, cukorbetegség, sára szem, étvágytalanság, hajhullás, hasnyálmirigyrák tünetei

A hasnyálmirigyráknak az elején nincsenek tünetei, emiatt a tumort nehéz felismerni.

Azonban a széklettesztek hasznos segítséget nyújthatnak a daganatos elváltozás korai felismerésében - állítja egy új kutatás.

A Gut című folyóiratban megjelent cikk szerint 136 önkéntes bevonásával végezték a koncepció ellenőrzését. A vizsgálat eredményeiből kiderült, hogy a bélbaktériumokat érintő kimutatható változások figyelmeztető jelként szolgálhatnak a daganat jelenlétére - írta a tanulmányról beszámoló BBC News.

A hasnyálmirigyrákot nehéz felismerni

A hasnyálmirigyráknak a korai stádiumban gyakran nincsenek tünetei. Ezért általában előrehaladottabb és nehezebben kezelhető, amikor felfedezik. Ahogy a rák terjed, egyebek közt emésztési zavarokat, a bélműködés megváltozását, valamint has- vagy hátfájást okozhat. Ezekből a tünetekből azonban nem biztos, hogy azonnal diagnosztizálják a betegséget.

A hasnyálmirigyrák leggyakoribb formájában, a duktális adenokarcinómában szenvedők esetében 20 páciens közül kevesebb, mint egy marad életben öt évig vagy tovább. A korábbi felismerés javíthatná az esélyeket.

A kutatást végző spanyol tudósok egy madridi és egy barcelonai kórházból toboroztak betegeket. Csak néhány beteg szenvedett duktális adenokarcinómában, a többieket kontrollcsoportként választották ki az összehasonlításhoz.

A székletminták már korán kimutathatják a daganatot

A kutatók az önkéntesektől vett köpet- és székletmintálat elemezték, hogy lássák, van-e észrevehető különbség a csoportok között. A nyálminták eredménytelenek voltak, de a székletminták olyan különbséget mutattak, amely a kutatók szerint hasznos lehet a hasnyálmirigyrák diagnosztizálásában.

Ezért keverhető össze a hasnyálmirigyrák a hasnyálmirigy gyulladással

A különbséget a bélbaktériumok, gombák és más mikrobák eltérő mintázatában vagy genomikai profiljában fedezték fel. Ezek alapján azonosítani lehetett a betegségben szenvedőket, függetlenül attól, hogy a rák milyen stádiumban volt, ami a kutatók szerint arra utal, hogy a jellegzetes mikrobiomjelek már korán kialakulnak, és hogy a széklet mikrobiomja felismerheti a korai stádiumban lévő betegséget.

A kutatók további vizsgálatokat javasoltak, ezek közül néhány már folyamatban van. Független németországi kutatók kisszámú betegeken igazolták az eredményeket, és a tesztet Japánban is kipróbálják.

Hasnyálmirigyrák főbb tünetei

A hasnyálmirigyrák korai stádiumában nem jelentkeznek tünetek, ami nagymértékben megnehezíti a betegség felismerését. Bizonyos kezdeti tünetek utalhatnak ugyan a betegség meglétére, ám azokat más betegségek is okozhatják.

  • tompa, fekvő helyzetben, illetve étkezést követően erősödő fájdalom a has felső részében, amely a hátba is kisugározhat;
  • más okkal nem magyarázható étvágytalanság, fogyás;
  • a bőrt, illetve a szemfehérjét érintő sárgaság.

További figyelmeztető jel lehet a cukorbetegség megjelenése, mivel a hasnyálmirigy daganata megzavarhatja az inzulinműködést. A cukorbetegség tünete a kifejezett szomjúság, a gyakori (főként éjszakai) vizelés, a fáradtságérzés és a fogyás vagy izomvesztés.

A hasnyálmirigyrák meglétére utalhat továbbá a sárgaságot kísérő viszketés, a hányinger és hányás, a bélműködés megváltozása, a láz és hidegrázás, az emésztési problémák és a vérrögképződés.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Miért fáj bal oldalt a hasam? Súlyos betegség is okozhatja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hasnyálmirigyrák

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához