Ezeket látta már?

Leukémia: a szoptatás csökkentheti a gyerekkori daganatok kockázatát

szoptatás

Több kutatás is kimutatta, hogy a rendszeres, szoptatás csökkentheti a gyerekkori rák kockázatát.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt a szoptatás hatásáról, arról, hogy milyen befolyással bír az anyatejes táplálás a gyermekkori rákra:

"Olvasói kérdés: hatással van-e a szoptatás a gyermekkori rákkockázatra?

Válasz: igen, a leukémia (fehérvérűség) kockázatát csökkenti; a legnagyobb védőhatást (kockázati arány: 0,66) 9,6 hónapos szoptatási idõtartamnál figyelték meg, amikor számos korábbi tanulmány után tavaly, 2021-ben közöltek egy meta-analízist (vizsgálatok előre felállított kritériumok alapján történő beválogatás utáni elemzését), amelynek célja az volt, hogy mennyiségileg kifejezve összefoglalja a rendelkezésre álló bizonyítékokat a szoptatás és a gyermekkori rák kockázatával kapcsolatban.

A kutatók elvégezték a PubMed és az Embase tudományos adatbázisok szakirodalom-kutatását, hogy azonosítsák a kezdetektől 2020. július 17-ig közzétett megfelelő tanulmányokat. A metaanalízisben 45 vizsgálat szerepelt, amelyekben 475.579 személy vett részt. A szoptatás és a gyermekkori leukémia kockázata közötti összefüggést vizsgáló harminchárom tanulmány között az összesített kockázatarány 0,77 volt mind a nem szoptatással, illetve alkalmi szoptatással szemben, mind pedig a leghosszabb és legrövidebb szoptatási időtartamú csoportok között a megadott sorrendben. Egyértelműen látszott a szoptatás időtartama és a gyermekkori leukémia kockázata közötti nemlineáris dózis-hatás összefüggés.

Négy vizsgált tanulmányban a szoptatás és a gyermekkori neuroblasztóma kockázata között is volt összefüggés. A kockázatarány 0,59 volt a nem szoptatással, illetve alkalmi szoptatással szemben, továbbá 0,61 a leghosszabb és legrövidebb szoptatási időtartamú csoportok között.

Így ez a meta-analízis alátámasztotta a szoptatás védőszerepét a gyermekkori leukémia kockázatára vonatkozóan. Más ráktípusok esetén nem találtak összefüggést."

Olvasson tovább! Csomó a mellben szoptatás alatt - mit jelent?

Hivatkozás: Su, Q., Sun, X., Zhu, L. et al. Breastfeeding and the risk of childhood cancer: a systematic review and dose-response meta-analysis. BMC Med 19, 90 (2021). https://doi.org/10.1186/s12916-021-01950-5

https://bmcmedicine.biomedcentral.com/.../s12916-021...

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport