Ezeket látta már?

Marihuána a tüdőrák gyógyításában?

A marihuána hatóanyaga (THC) akár felére is csökkentheti a tumor növekedését a közönséges tüdőrák esetében, és jelentősen mérsékelheti a rák továbbterjedését – állítják a Harvard Egyetem kutatói laboratóriumi és egereken végzett kísérleteikre hivatkozva.

Ez az első olyan kísérlet, mely szerint a delta-tetrahidro kannabisz (THC) gátolja az ún. EGF-indukálta növekedést és elterjedést az epidermális növekedési faktor receptort (EGFR) termeltető, nem-kissejtes tüdőrák sejtvonalakban. Ez az a tüdőrák-típus, amelyben túl sok a termelődő EGFR, gyakran igen agresszív és ellenáll a kemoterápiának.

Marihuána a tüdőrák gyógyításában?

A THC a CB1 és CB2 kannabionid receptorokat célozza, melyek funkciója hasonló az szervezetben lévő kannabinoidokhéhoz. Ezeket a szervezet természetes módon állít elő és aktiválja receptorait. Kutatók szerint a THC vagy más "designer" gyógyszerek, amelyek aktiválják ezeket a receptorokat, alkalmasak lehetnének a tüdőrák célzott kezelésében.

"Ennek a tanulmánynak az a szépsége, hogy bemutathatjuk, hogy egy kábítószerként ismert anyag kellő körültekintéssel használva új utat nyithat meg a tüdőrák kezelésében – jelentette ki Dr. Anju Preet, a Division of Experimental Medicine kutatója.

Feltételezik, hogy a CB1 és CB2 kannabinoid receptorokon keresztül ható endokannabinoidok (mint a THC) számos biológiai funkcióban jásztik szerepet, beleértve a fájdalom és a szorongás, valamint a gyulladás kontrollálásában. A THC egyik származéka, az USÁ-ban étvágyfokozóként elfogadott.

Egyes kutatások szerint a THC-nak tumorellenes hatása is lehet. Az egyetlen klinikai vizsgálat eddig a THC daganatgátló szerepét illetően növekedés elleni gyógykezelés tesztelésére, egy brit tanulmány volt agydaganat esetén (glioblasztóma).

A jelenlegi tanulmányban a kutatók először bizonyították be, hogy két különböző tüdőrák sejtvonalon, a nem toxikus THC dózis gátolta a növekedést és daganatterjedést.

Három héten keresztül injekcióztak standard mennyiségű THC-t humán tüdőrák sejtekkel előkezelt egerekbe. Azt tapasztalták, hogy a tumor körülbelül 50%-kal csökkent méretében és súlyában egyaránt. A rákos elváltozás ezen egerek tüdejében 60%-kal csökkent, és jelentős mérséklődést mutattak a tumor-markerek is, melyek jelzik a rák progresszióját.

Noha egyelőre nem ismert, milyen módon mérsékli a THC a tumor növekedését, feltételezik, hogy olyan molekulákat aktivál, melyek megállítják a sejtosztódási ciklust. Elképzelhető, hogy a THC megbolygatja az érképződést és a vérellátást, melyek ismert módon elősegítik a tumornövekedést.

A kutatókra sok vizsgálat vár a THC működésének tisztázására, adódik néhány ellentmondó adat is még. "A THC ígéretesnek tűnik, de hosszú út áll előttünk, hogy megismerjük a benne rejlő lehetőségeket" – jelentette ki Preet.

Forrás: www.sciencedaily.com

Forrás: EgészségKalauz