Ezeket látta már?

Ez az 5 tünet nőgyógyászati daganatot jelezhet - a gyors teltségérzet az egyik

puffadas, daganat, rák, nőgyógyászati daganat

A rosszindulatú nőgyógyászati daganatok főleg menopauza után gyakoriak, ám a fiatalabbakat is egyre többször érintik.

Éppen ezért dr. Hernádi Balázst, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokkal is foglalkozó nőgyógyászát arról kérdeztük, melyek azok a tünetek, melyeken nem szabad átsiklani, mert akár nagyobb bajt is jelezhetnek.

A nőgyógyászati daganatot jelző panaszok nem mindenkinél egyformák, ráadásul minden nőgyógyászati ráknak lehetnek jellegzetes tünetei. Általánosságban azonban elmondható, hogy ha szokatlan hüvelyi vérzése van - főleg menopauza után- mindenképp forduljon orvoshoz, ugyanis akár komoly problémára is felhívhatja a figyelmet. A szakemberek azt is javasolják, hogy ha bármilyen tünete (pl. fájdalom, vérzés, puffadás) 2-4 hétnél tovább tart, akkor is érdemes orvoshoz fordulni, hiszen bár a panaszokat sokszor más is okozhatja, de az az egyetlen módja annak, hogy megtudja, mi is áll a tünetei mögött, az, ha kivizsgáltatja magát. Legjobb, ha évente, szűrésen is megjelenik a páciens, tünetmentesen! Ez azért is fontos, mert a korai felismerés és az időben megkezdett kezelés a kulcsa a gyógyulásnak, a rák visszaszorításának. Mutatjuk, mely tünetek jelezhetnek nőgyógyászati daganatot.

Fájdalom

A kismedencében vagy derékban érzett fájdalom a méhtest-illetve a petefészekrák tünete is lehet, de az is előfordulhat, hogy egy másfajta rák áttétet képzett és az okozza a kellemetlen érzést. Érdemes tudni, hogy ha szűkület jött létre egy bélszakaszon vagy ha fokozott a gázképződés, az puffadáshoz vezet, ami feszítő fájdalmat okozhat (maga a puffadás is több nőgyógyászati daganatot is jelezhet)! Éppen ezért, ha több mint négy hétig ugyanazon a helyen fájdalmat érez, mellette puffad, jelentkezzen be orvosához!

Rendellenes hüvelyi vérzés

Rendellenes hüvelyi vérzést igen sok probléma okozhat- főleg a fogamzókorú nők esetén-, azonban érdemes tudni, hogy a méhnyálkahártyarákban diagnosztizált nők több mint 90%-a tapasztal rendszertelen vérzést, így jobb óvatosnak lenni- ráadásul a panaszt okozhatja még méhnyak- vagy hüvelyrák is. A vérzés sokszor az együttlétek alkalmával is fellép. A nők ilyenkor szokatlan intim folyást is tapasztalhatnak, mely bár fertőzés jele is lehet, ám a mellrák kivételével az összes nőgyógyászati rák lehetséges tünete is egyben.

Gyors teltségérzet

A gyors teltségérzet legtöbbször az étrend megváltoztatásának eredménye (pl. magasabb rostbevitel miatt). Viszont, ha a táplálkozását nem reformálta meg, és úgy veszi észre, hogy hamarabb jól lakik, mint máskor, akkor az akár petefészekrák tünete is lehet- főleg akkor, ha puffadás, hányinger, étvágytalanság, has-és hátfájás is társul hozzá. Bár ezen tüneteket gasztroenterológiai probléma is okozhatja, ám érdemes nőgyógyásszal is konzultálni hasonló esetben.

Fogyás

Amennyiben valaki nem változtatott az étrendjén, és nem végez több testmozgást, a fogyás általában valamilyen problémát jelez. Ez lehet hormonális (pl. pajzsmirigy túlműködés), belgyógyászati zavar is, de sajnos bármilyen rosszindulatú daganatra is felhívhatja a figyelmet- így nőgyógyászatira is. Ennek oka a daganat miatt fellépő gyors teltségérzet, étvágytalanság, ráadásul a rákos sejtek igen sok energiát használnak fel, és olyan anyagokat termelhetnek, amelyek befolyásolják a szervezet anyagcseréjét.

Vizelési/székelési zavarok

Sok nőgyógyászati rák jele, hogy megváltoznak a fürdőszobai szokások és vizelési/székelési zavarok lépnek fel. Igen gyakori, amikor a beteg azt tapasztalja, hogy sűrűbben kell vizelnie és mintha folyamatos nyomás alatt lenne a húgyhólyagja. Ezt akár valamilyen daganat is okozhatja, ami, ha a vastagbelet nyomja, akkor az székrekedést okozhat- mondja dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokkal is foglalkozó nőgyógyásza.

Nem elég a méhnyak szűrése

Amennyiben valakinél felmerül a rosszindulatú nőgyógyászati daganat gyanúja, úgy nem elég csupán az évenkénti méhnyak szűrésen részt vennie, hiszen az a többi rákot nem mutatja ki. Javasolt ilyenkor a tumor markerek meghatározása, ami egy laborvizsgálattal elvégezhető. Emellett fontos a fizikális, valamint különböző képalkotó vizsgálatok elvégzése is (hasi/hüvelyi ultrahang, CT, MRI). Amennyiben kiderül, hogy rosszindulatú daganat okozza a panaszokat, úgy a kezelés minden esetben személyre szabott, hiszen ez függ a rák típusától, stádiumától, valamint a beteg jelenlegi egészségi állapotától. Ezek alapján lehet kemo/sugárterápia, célzott gyógyszeres kezelés, hormonterápia, immunterápia, loop konizáció, illetve a méh/petefészek radikális eltávolítása (akár együttesen).

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez a 7 tünet nőgyógyászati daganatokat jelezhet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#daganat

Forrás: Nőgyógyászati Központ