Ezeket látta már?

Hogy zajlik a mammográfiai vizsgálat és kinek ajánlott?

Mellrák emlődaganat szűrés daganat diagnózis mammográfia

Hazánkban évente több ezer nőnél diagnosztizálnak emlődaganatot, és nagyon sok halálesetet is okoz a betegség.

Az időben felfedezett mellrák azonban általában jól kezelhető. Rendkívül fontos éppen ezért a szűrővizsgálatokon való részvétel.

A mellrák a nőket érintő leggyakoribb daganattípus, mely világszerte a nők 10-12 százalékát érinti. Általában az idősebb, menopauzán már átesett nők betegsége, az érintettek alig 5 százaléka negyven év alatti. Az időben felfedezett mellrák általában jól kezelhető, éppen ezért kulcsfontosságú, hogy a nők rendszeresen szűrővizsgálatokon vegyenek részt. Az emlő-szűrővizsgálatok elsősorban azoknak ajánlottak, akiknek nincsenek daganatos betegségre utaló tüneteik, de életkoruk (esetleg a családi halmozódás) miatt nagyobb náluk az emlőrák kialakulásának a kockázata.

Emlőrák-szűrés mammográfiával, tapintásos vizsgálattal

A tapasztalatok szerint az emlődaganatot gyakran azután diagnosztizálják, hogy az emlő önvizsgálata során valamilyen elváltozást vett észre magán a páciens, és ezzel fordult orvoshoz, aki különböző vizsgálatok után megerősítette a daganat meglétét. Azonban az önvizsgálat során felfedezett elváltozások gyakran már előrehaladottabb betegségre utalnak. A szűrővizsgálatok során a korai, apró, még nem kitapintható vagy észrevehető elváltozások felkutatása az elsődleges cél.

A 45 és 64 év közötti, tünetmentes nők számára kétévente térítésmentesen elérhető a mammográfiás, illetve tapintásos szűrővizsgálat. A szakmai ajánlások szerint azonban 50 éves kor felett évente célszerű részt venni a vizsgálaton. A mammográfia biztonságos és pontos vizsgálati módszer, tulajdonképpen az emlő röntgenvizsgálatát jelenti. A szakorvos már az alig néhány milliméteres elváltozást is észreveheti a felvételen.

A fizikális, vagyis tapintásos emlővizsgálatot gyakorlott egészségügyi szakemberek végzik. Ez azonban nem alkalmas arra, hogy az egészen kicsi (a mammográfia segítségével már kimutatható) elváltozásokat is észrevegyék. A tapintásos vizsgálat önmagában nem elegendő, ideális esetben a mammográfiát egészítik ki a fizikális vizsgálattal.

Hogyan zajlik az emlőrák szűrés?

A vizsgálatra személyre szóló meghívólevelet kapnak a nők. A vizsgálatra vagy a helyileg illetékes rendelőintézetben, vagy szűrőállomáson kerül sor. A meghívólevélben szerepel a vizsgálat helye és ideje is (általában van lehetőség az időpont megváltoztatására). Amennyiben a vizsgálaton nem jelenik meg a páciens, egy második meghívó kiküldésére is sor kerül. Ennek ellenére a statisztikák szerint a meghívottaknak kevesebb mint fele él az ingyenes szűrési lehetőséggel.

A mammográfiás felvétel készítése előtt felveszik a vizsgálatra érkező nő adatait, kikérdezik az esetleges tüneteiről, valamint arról, hogy volt-e a családjában mellrákos eset. A vizsgálathoz derékig le kell vetkőzni. Először a fizikai, tapintásos vizsgálatot végzik el. A mammográfiához előbb az egyik, majd a másik emlőt a készülék lapjai közé helyezik és enyhén összenyomják. Mindkét mellről 2-2 felvételt készítenek. A vizsgálat nem fájdalmas, de egy kicsit kellemetlen, nem jár együtt jelentős sugárterheléssel, és alig néhány percet vesz igénybe.

A vizsgálat eredményeiről általában 2 héten belül értesítik a nőket. Az eredménytől függően vagy nincs további tennivaló, vagy további vizsgálatokra van szükség. A további vizsgálat jelenthet emlő-ultrahangot, illetve biopsziát is. Az esetleges emlőrák diagnózisához szövettani vizsgálat szükséges.

Mellrák szűrés egyénileg

Természetesen lehetőség van arra is, hogy a szervezett, meghíváson alapuló szűrővizsgálaton kívül is részt vegyen valaki mellrák-szűrésen. Ezt általában azoknak a fiatalabb nőknek szokták javasolni, akik a magasabb kockázatú csoportokba tartoznak, például a családjukban, anyai ágon előfordult már emlőrák.

A mammográfia ebben az esetben is ingyenes, ám beutaló szükséges hozzá. Mammográfiát 30 éves kortól végeznek, a szakmai ajánlások szerint 30 és 45 éves kor között háromévente érdemes rajta részt venni. A mammográfia mellett lehetőség van az emlők ultrahangos vizsgálatára is. Ezt a fiatalabb, tömörebb emlőállománnyal rendelkező, magas kockázatú csoportba tartozó nőknek javasolják.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Visszahívtak mammográfia után! Lehet, hogy rákos vagyok?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

mellrák

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához