Ezeket látta már?

Drámaian megugrott a mellrákkal diagnosztizált fiatal, 50 év alatti magyarok száma

mellrák, küzdelem

Az előző évtizedben nem emelkedett a mellrákkal diagnosztizáltak száma Magyarországon, de drámaian, 30%-kal megugrott a fiatal, 50 év alattiak érintettsége.

Biztató, hogy javultak a túlélési esélyek 2011 óta, egyebek között a szűrésnek és a modern terápiáknak köszönhetően, de még mindig sokat kell tennünk annak érdekében, hogy minél kevesebb nő veszítse életét ebben a betegségben. Magyarországon a mellrák a nők leggyakoribb daganatos betegsége, élete során minden 8-9. nőt érinthet.

Több mint húsz éve szervez figyelemfelhívó sétát az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen az Egészségért egyesület. Idén október 8-án, vasárnap várják az érintetteket, betegeket, gyógyultakat, családtagokat a délutáni előadásaikra és az este 7-kor induló sétájukra a felújított Lánchídon.

Dr. Mühl Dorottya a Semmelweis Belgyógyászati és Onkológiai Klinika szakorvosa a rendezvényhez kapcsolódóan elmondta:

„A modern terápiáknak köszönhetően folyamatosan javulnak a túlélési esélyek, de ehhez elengedhetetlen, hogy a beteg minél előbb bekerüljön az egészségügyi ellátórendszerbe és a lehető leggyorsabban megkapja a szükséges ellátást. Az új terápiák az életminőségben is javulást hoztak, a betegség típusától függően már nem a kemoterápia az egyetlen módja a gyógyulásnak” – tette hozzá a klinikai szakorvos.

Tóth Krisztina az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület alelnöke arról beszélt, hogy:

A friss kutatási eredmények alátámasztják és igazolják, hogy helyes döntés a jelenleg a 45-65 év közötti korosztály tagjait érintő állami népegészségügyi szűrést kiterjeszteni a 40-70 évesekre is. Ebben egyetértés van a szakma és a döntéshozók között, ennek köszönhetően hamarosan életbe léphet az új rendszer. Addig is nagyon fontos, hogy a 45 év alattiak ne higgyék el, hogy valaki túl fiatal a mellrákhoz, a 65 év fölöttiek pedig akkor is menjenek el évente, önként szűrésre, ha már nem hívják őket.” - tette hozzá az alelnök.

Dr. Balázs Máté Ádám a Semmelweis Belgyógyászati és Onkológiai Klinika rezidens orvosa elmondta, hogy:

A terápiák sikerességét nagyban befolyásolja a betegek terápiahűsége és az orvos-beteg kommunikáció minősége. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb ajánlása szerint a gyógyulás és a biztonságos betegellátás érdekében minél jobban be kell vonni a saját egészségét érintő döntésekbe a beteget is, és fontos, hogy a beteg mindig tudja és tájékozott legyen azzal kapcsolatban, hogy mi, mikor, miért történik vele. Emellett a családtagokkal, betegszervezetekkel való intenzívebb együttműködés is javítja a megértést és a partneri viszony kialakulását orvos és beteg között, ezáltal növelve a terápia sikerét.”

Becslések szerint világszerte 528 ezer fiatal, 45 év alatti nő él mellrákkal.

20 nemzetközi szervezettel közösen átfogó globális felmérés indult Projekt528 néven az érintettek, a gondozók és a támogató egészségügyi szolgáltatók szükségleteinek megismerésére. Ennek alapján ajánlásokat dolgoznak ki a hiányosságok megoldására az életminőség javítása érdekében. A kérdőív magyar nyelven az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen egyesület honlapján érhető el.

Az idei „Lánchídi sétán” a mellrák elleni mozgalom egyik nagykövete is részt vesz.

Túróczi Réka az érintettsége miatt is fontosnak tartja a figyelemfelhívást. Meggyőződése, hogy a kockázatok csökkentésének egyik fontos alapja a rendszeres mozgás, a tudatos, egészséges életmód és az önmagunkra való odafigyelés.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Egészség Hídja ÖsszefogásForrás: Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához