Ezeket látta már?

Naponta 6 nő hal meg mellrákban

mellrak

A magyarországi nők leginkább a daganatos betegségektől tartanak, joggal: csak az emlőrák naponta 6 áldozatot követel. Október 1.: a mellrák elleni küzdelem világnapja.

Október 1-je a mellrák elleni küzdelem világnapja, ezért fontos felhívni a figyelmet a szűrések fontosságára. Egy közelmúltbeli felméréséből kiderül ugyanis, hogy bár a szűrővizsgálatokkal kapcsolatban a hölgyek sokkal tudatosabbak, mint a férfiak – 14%-kal magasabb a női látogatottsági arány, még mindig csak a megkérdezettek 66%-a keresi fel rendeszesen orvosát a megelőzés érdekében.

A mellrák elleni közdelem világnapján egy olyan betegség megelőzésére hívjuk fel a figyelmet, amely csak Magyarországon naponta hat áldozatot követel, és több mint 7000 ezer új beteget regisztrálnak évente hazánkban.Éppen ezért fontos a szűrővizsgálatok rendszeres elvégzése, ugyanis, ha időben felismerik a betegséget, gyógyítható.

A Generali Biztosító nemrég elvégzett reprezentatív felmérésében a különböző betegségekkel kapcsolatos félelmeikről kérdezte a hazai lakosságot. A betegségektől való komoly félelem a megkérdezettek 16%-ára jellemző, leginkább a daganatos megbetegedésektől tartanak, amely aggodalom is inkább a hölgyekre jellemző.

A mellrák furcsa jelei

A kutatás a szűrővizsgálatok látogatottsági adatait is vizsgálta: a női válaszadók 66%-a jár rendszeresen valamilyen szűrésre, míg mindez a férfiak esetében csupán 52%.

Október 1.: a mellrák elleni küzdelem világnapja Október 1.: a mellrák elleni küzdelem világnapja Forrás: EgészségKalauz

A korai stádiumban felismert daganatos megbetegedések gyógyíthatók, éppen ezért van kiemelten fontos szerepe a szűrővizsgálatoknak, illetve a könnyen elsajátítható önvizsgálatnak is, melyet akár hetente egy alkalommal érdemes elvégezniük a hölgyeknek.

Mellrák megelőzése: legalább kétévente szükséges az orvosi kontroll

Az emlőrák esetében az otthon, saját magunkon is elvégezhető szűrés megfelelő elsajátítása az egyik legfontosabb eleme a megelőzésnek. Ugyanakkor orvosi kontrollra – főként 45 éves kor felett – legalább kétévente szükség van.

A vizsgálat során a nőgyógyász szakorvosok a tapintással történő vizsgálat mellett mammográfiát, vagyis egy speciális röntgenfelvételt is készítenek. Ezt követően az eredményeket konzultáció keretében értékeli ki a nőgyógyász és a radiológus szakorvos.

Forrás: Sajtóközlemény