Ezeket látta már?

Női dohányzás és a tüdőrák - újabb kutatási eredmények

2013.01.25. Módosítva: 2015.11.04.

Megnőtt a tüdőrák és a krónikus obstruktív légúti betegségek (COPD) halálozási kockázata a dohányzó amerikai nők körében az elmúlt fél évszázad során - derítette ki egy nagyszabású vizsgálat, amelynek eredményeit a New England Journal of Medicine csütörtöki számában megjelent tanulmány ismerteti.

A világon 1,3 milliárd ember dohányzik, az Egyesült Államokban számuk meghaladja a 35 milliót. A kutatók hét nagy követéses vizsgálat eredményeit elemezték, hogy összehasonlítsák a dohányzási szokások változását az elmúlt fél évszázad során, valamint összevessék a férfiak nikotinnal kapcsolatos betegségeinek halálozási adataival.

Női dohányzás és a tüdőrák - újabb kutatási eredmények

A vizsgálatokban összesen 2,2 millió ötvenöt évesnél idősebb felnőtt vett részt, a halálozási adatokat az 1959-65, 1982-88 és 2000-20010 közötti időszakban elemezték - olvasható az Amerikai Rák Társaság honlapján és a BBC hírei között.

Az amerikai női dohányosok első "nemzedéke" az 1950-es és 1960-as években szokott rá a cigarettázásra, és esetükben 2,7-szer nagyobb volt a tüdőrák-halálozás kockázata, mint nemdohányzó nőtársaik körében, a COPD-mortalitás rizikója pedig a négyszerese.

A 2000 és 2010 közötti mintában a női dohányosok esetében a tüdőrák-halálozás kockázata már 25,7-szerese a nemdohányzókénak, a COPD esetében pedig a rizikó 22,5-szeres. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a nők sokkal fiatalabb korban szoknak rá a cigarettára és sokkal többet dohányoznak, mint régen.

A halálozási mutatók a férfi és a női dohányosok körében csaknem azonosak. Az 55 év feletti férfiak és 60 évesnél idősebb nők esetében az "összetett" okokra visszavezethető mortalitás háromszor magasabb a dohányosok, mint a nem dohányozók körében. Míg a férfi dohányosoknál a tüdőrák miatti halálozás az 1980-as szinten stabilizálódott, a COPD miatti mortalitás kockázata tovább növekszik.

A vizsgálatokat irányító Michael J. Thun, az Amerikai Rák Társaság volt elnöke szerint a növekedésben a "könnyű" cigaretták lehetnek a vétkesek - a "mild" és light" jelölésű változatokat sokkal mélyebben szívják le, s ezáltal jobban károsítja a nikotin a tüdőszövetet.

A vizsgálat ugyanakkor azt is bebizonyította, hogy a nikotinról bármely korban történő leszokás évekkel hosszabbíthatja meg az élettartamot. A 25-34 éves korosztálynál a leszokás mind a férfiak, mind a nők körében 10 évet jelent, 35 és 44 év között kilencet, a 45 és 54 közötti korosztálynál hatot, míg az 55-64 éveseknél négyet.

(http://www.cancer.org/cancer/news/risk-of-lung-cancer-death-increased-during-last-50-years-for-women-smokers)

(http://www.bbc.co.uk/news/health-21168516)

Forrás: MTI