Ezeket látta már?

A tudósok megkongatták a vészharangot: rohamosan nő a prosztatarákkal küzdők száma

A tudósok megkongatták a vészharangot: rohamosan nő a prosztatarákkal küzdők száma

Szakértők szerint komoly prosztatarák-cunami közeleg.

A prosztatarák az egyik leggyakoribb rákfajta. Bizonyos típusai lassan nőnek, más formái viszont igen agresszívek lehetnek és gyorsan terjednek. Leggyakrabban az 50 év feletti férfiakat érinti, ám egyre többször fordul elő fiatalabbaknál is. A sikeres kezelésében kulcsfontosságú az állapot mielőbbi felismerése, amikor a probléma csupán kezdeti stádiumban van és a rák csak a prosztatára korlátozódik. Bár a prosztatarák túlélési aránya meglehetősen magas, mégis a rákos megbetegedések közül ez az egyik vezető halálok a férfiak körében.

Mivel az esetek többségében tünetmentes, ezért mielőbbi felismerésében igen nagy szerepe van a szűrővizsgálatoknak. Előrehaladottabb formájában a következő tünetek jelentkezhetnek:

  • vizelési zavarok
  • vér a vizeletben
  • vér a spermában
  • merevedési zavarok
  • csontfájdalom
  • fogyás

Egyre több a prosztatarákkal diagnosztizált esetek száma

Szakértők szerint a prosztatarák elkerülhetetlen globális növekedése közeleg. 2040-re a megbetegedések száma világszerte megduplázódik (2,9 millióra), a halálozások száma pedig 85%-kal fog nőni- figyelmeztetett a Lancet Prosztatarák Bizottsága.

Az urológusok párizsi találkozóján a bizottság kijelentette, hogy ez a gyorsulás már folyamatban van a magas jövedelmű országokban, ám előreláthatólag az alacsony és közepes jövedelmű területeken is fel fog lendülni.

Sajnos a betegség fő kockázati tényezője az életkor, melyet természetesen senki sem tud kivédeni. A népesség elöregedése, a növekvő életkor tehát a prosztatarákos esetek számának drasztikus emelkedésével jár együtt.

Tudjuk, hogy az esetek számának növekedése közeleg, ezért már most el kell kezdenünk a tervezést és a cselekvést. A bizonyítékokon alapuló beavatkozások, mint például a korai felismerés és az oktatási programok segítenek életeket menteni és megelőzni a prosztatarák okozta súlyos állapotokat- mondta Nick James, a bizottság vezető szerzője, a londoni Rákkutató Intézet prosztata-és húgyhólyagrák kutatási professzora.

A szakértők azt szeretnék elérni, hogy az emberek ne várják meg, míg tüneteket tapasztalnak - bátorítani kell a férfiakat a szűrések elvégzésére, például pop-up klinikák létesítésével, illetve mobil teszteléssel.

Magyarországon is sok a prosztatarákos beteg

Magyarország a prosztatarák megbetegedési statisztikában az európai középmezőnyben van. Sajnos a halálozási arányszám viszont sokkal magasabb az átlagnál: hazánkban a férfiak rákos megbetegedése miatti halálozás 4. leggyakoribb oka a prosztatarák. Az orvosok éppen ezért hívják fel rendszeresen a figyelmet a szűrővizsgálatokra. Bár ezt általában az 50 év felettieknek ajánlják, ám, ha a családban előfordult már prosztatarák, úgy már korábban, akár 40 éves kortól javasolják a vizsgálatot.

Hogyan zajlik a prosztatarák szűrése?

A prosztatarák szűrése több lépcsőből áll: a szakorvos egyrészt rektális digitális vizsgálatot végez és létezik egy speciális laborvizsgálat, az úgynevezett PSA, melynek során a prosztata specifikus antigén szintjét határozzák meg. Amennyiben a PSA értéke megemelkedett vagy a fizikális vizsgálat során felmerül a rosszindulatú daganat esélye, úgy ultrahang, illetve MR vizsgálat szükséges. Ahogy az összes rákos állapot esetén, a prosztatarák diagnózisa is csakis szövettani eredmény után állítható fel teljes bizonyossággal. A biopszia a végbélen keresztül történik, ultrahangos követés mellett.

A prosztatarák kezelése

Ha a daganat korai stádiumban fedezik fel, úgy a prosztata műtéti úton való eltávolítása teljes gyógyulást hozhat. Ilyenkor kiveszik a prosztatát, az ondó mirigyeket, illetve a környező nyirokcsomókat. Ezenkívül az orvos sugárterápiás/kemoterápiás kezelést is javasolhat, valamint sokat segíthet a tesztoszteron szint csökkentése is.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Prosztatarák: 5 dolog, amivel csökkentheti a kialakulás esélyét

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

prosztatarák

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához