Ezeket látta már?

Prosztatarák szűrés: ebben a 6 magyar városban ingyenes szűrésen vehet részt!

Férfiak esetében, ha nem kap kezelést a beteg, a 7-8 héten át változó intenzitással fennálló tünetek mérséklődnek, a folyamat idültté válik, esetleg ráterjedhet a további nemi szervekre, mellékhere-gyulladást, prosztatagyulladást okozva.

A férfiak sokszor túl későn fordulnak orvoshoz, pedig csak 5 perc és pár csepp vér elegendő ahhoz, hogy felmérjük a prosztatarák gyanúját, így a betegség már a korai stádiumban felfedezhető és gyógyítható.

Indul a MentsManust Movember őszi kampánya Ha november akkor MovEmber! A MentsManust! Férfiegészség Mozgalom már 15 éve minden ősszel kampányt indít, hogy felhívja a figyelmet a prosztatarák-szűrésének fontosságára és a tudatos, egészséges életvitelre.

A korai diagnózis életmentő

Hazánk legnagyobb férfiegészség mozgalma 2008-ban az ausztrál Movember mozgalom mintájára indult, majd egy egész éves kezdeményezésé nőtte ki magát. Most novemberben a Magyar Vöröskereszttel együttműködve 9 helyszínen, több mint 700 férfi számára biztosítanak ingyenes PSA-szűrést. Mindössze 5 perc és pár csepp vér elegendő ahhoz, hogy felmérjük a prosztatarák kialakulásának esetleges gyanúját, így a betegség már a korai stádiumban felfedezhető és gyógyítható. A férfiák azonban sokszor túl későn fordulnak orvoshoz, pedig a prosztatarák korántsem egy ritka jelenség. Magyarországon évente 4500 beteget regisztrálnak.

A probléma nagyságát a MentsManust mozgalom saját statisztikai adatai is alátámasztják. A PSA- szűrés a prosztatarák korai felismerésének első lépése. A vizsgálat előnye, hogy korai stádiumban felfedezhető a tumor, olyan esetekben is, amikor tapintással még nem érzékelhető. Tavaly 10 hónap alatt 2000 férfi vett részt az egyesület szűrővizsgálatain és közülük 12%-nak volt megnövekedett PSA-értéke, náluk további orvosi vizsgálatok voltak szükségesek. Idén tavasszal pedig a BioTechUSA támogatásával megvalósult Légy tökös! figyelemfelhívó és edukációs kampány keretében a szűrések mellett elkészült egy online kézikönyv is, amely kérdések-válaszok formájában segíti a mélyebb tájékozódást a témában.

Az idei Movember lezárásaként kerül sor a MentsManust Mozgalom online bajuszszépségversenyére. A játékos megmérettetés célja, hogy még több figyelem irányuljon a férfiegészség megőrzésére. A szépen gondozott bajszukra büszke versenyzők a MentsManust Facebook oldalára feltöltött fotójukkal nevezhetnek, és értékes férfiegészség-utalványt, illetve bajuszápoló szettet nyerhetnek. Aki pedig a kreativitását más formában is kamatoztatná elindulhat a Jameson által szervezett Bajusz Párbajon, ahol a legjobb szakállas vicceket díjazzák. A verseny döntőjében november 27-én Elek Péter humoristával mérkőznek meg a jelöltek.

Előzetesen online lehet szavazni a versenyzőkre, amennyiben összegyűlik 5.000 szavazat a Jameson 2 millió forinttal támogatja a MentsManust Egyesület munkáját. A kampányhoz idén is csatlakozott a Spektrum-Lab, és novemberben az 50 év feletti férfiak számára 50%-os kedvezménnyel kínálja a PSA szűrés mellett további 20 laboratóriumi vizsgálatot tartalmazó csomagját. A Movember cégekhez is kitelepül, az elmúlt években számos partner csatlakozott hozzánk, többek között a DHL Express Hungary Kft., a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. és a Automotive Steering Column Kft. Idén novemberben pedig a Budapesti Közlekedési Központ 90 munkavállalója számára biztosít ingyenes szűrési lehetőséget a MentsManust mozgalommal együttműködve.

9 helyszínen, több mint 700 férfi számára biztosítanak ingyenes PSA-szűrést

A lakosság számára ingyenes szűrésekkel is készülünk az Auchan Korzó, a Magyar Vöröskereszt és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány együttműködésében az ország 9 helyszínén az alábbi időpontokban várjuk a férfiakat:

● Budaörs, Auchan Korzó

2023. november 12. 10 és 15 óra között

● Győrladamér

2023. november 13.

● Őrbottyán, Pálos Fogadó

2023. november 16. 14 és 17 óra között

● Sülysáp, Wass Alber Művelődési Központ

2023. november 16.

● Budapest, Egy csepp világnap, MOM Sport Rendezvényközpont

2023. november 19. 10 és 18 óra között

● Budapest, Tisztviselőtelep

2023. november 25.

● Kecskemét

2023. november 27. 8 és 18 óra között

● Budapest, Vöröskereszt Székház

2023. november 30. 13 és 18 óra között

● Budapest, Vöröskereszt Székház

2023. december 01.

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Magas tumormarker érték a laboreredményen: nem feltétlen jelent daganatot

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#daganat

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához