Ezeket látta már?

Daganat jelzése a leleten: ezek a betűk, számok utalnak rákra

rák daganat lelet jele lelet tumor

Nem mindegy, hogy a T, N, M, L, G, V jelzések mellett milyen számok vannak a leleten!

Így állapítják meg, hogy a rákos betegség milyen stádiumban van

A daganat stádiumbesorolásának jelentősége, hogy általa osztályozzák a tumort, meghatározva a betegség jellemzőit, előrehaladottságának mértékét, ezzel közvetve kijelölve a betegnél szóba jöhető terápiás lehetőségeket.

A rák stádiumai

Az egyes konkrét betegségek megítélésében vannak eltérések, s a stádium mellett számos más fontos tényező (a szövettani rosszindulatúság foka, a daganat hormonérzékenysége, stb.) is befolyásolja a kezelési lehetőségeket és a kilátásokat. A stádium meghatározása ezzel együtt is kiemelt jelentőségű tényező.

I. stádium: a daganat mérete igen kicsiny, még nem kezdett el terjedni a szervezetben

II. stádium: a tumor kissé nagyobb lehet, s átterjed a környéki nyirokcsomókra, illetve a szomszédos szervekre

A stádium meghatározásában az elsődleges (primer) tumor mérete, környezetéhez való viszonya, az áttétek esetleges jelenléte a legjelentősebb szempontok. Egyes tumorok esetén – ezek közé tartoznak például a bőrrákok vagy béldaganatok – a felületi kiterjedtségnél fontosabb jellemző az, hogy a rákos sejtek mennyire mélyen vannak jelen a szövetekben.

III. stádium: a daganat mérete még nagyobb, s ráterjed a környező szervekre

IV. stádium: a betegség kiterjedt, előrehaladott, s a szervezet különféle részeiben áttétes gócok alakultak ki

TNM-rendszer: mit kell tudni róla?

Miután az iménti stádiumbeosztás rendkívül általános, pontosabb képet kaphatunk a nemzetközileg is gyakran alkalmazott TNM besorolás alapján. A betűszóban a T a tumort, az N a nyirokcsomót (node, nodulus), az M pedig az áttétet (metastasis) jelöli.

A szövettani lelet szöveges értékelésében T1, T2, T3 és T4 (olykor pT1, pT2, pT3, pT4) kódok a daganat méretére, kiterjedtségére, a környezetéhez való viszonyára utalnak: a kisebb számok értelemszerűen a fizikailag kisebb daganatokat jelölik.

Az N0, N1, N2 (olykor pN0, pN1, pN2) a nyirokcsomók érintettségét jelzik. A metasztázis megítélésében általában csak két érték szerepel: M0 (pM0) ha nincs, M1 (pM1), ha van áttét. A patológiai leletekben ugyanakkor gyakran találkozni az Mx (pMx) kóddal is. Ez azt jelenti, hogy a szövettani mintát megvizsgáló patológus szakembernek nincs információja az áttétekről, tehát nem tudja megítélni, a szervezetben lehet-e valahol metasztázis. Ennek az oka, hogy önmagában a szövettani lelet alapján – mivel az egy adott daganatból származik – nem lehet meghatározni, hogy máshol van-e áttét. Ennek felderítésére szolgál a képalkotó diagnosztika (ultrahang, röntgen, MRI, csontizotóp, stb.).

Más tumorbesorolási rendszerek is vannak

Egyes esetekben a TNM besorolás mellett más jelöléseket is használhatnak:

– L0-L2: a nyirokrendszer tumoros inváziójának mértéke

– V0-V2: a vénák tumoros inváziójának mértéke

– G1-G3: a tumor differenciáltságának mértékét fejezi ki, azaz jól körülhatárolható-e a daganat vagy sem

A rák szövettani rosszindulatúságának mértékét tehát a Grade érték jelzi. Itt is a kisebb szám jelöli a jobb kilátással bíró (jobb prognosztikai faktorú) tumort, a nagyobb az agresszívebb és kiújulásra hajlamosabb daganatot. A kisebb agresszivitást "low grade", a nagyobbat "high grade" kifejezés is jelölheti.

A leleteken vagy zárójelentésen szereplő diagnózist és orvosi véleményt mindig csak összességében, a laboratóriumi és képalkotó eredményekkel közösen, a korábbi leletekhez viszonyítva lehet értékelni.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Magas tumormarker érték a laboreredményen: nem feltétlen jelent daganatot

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#rák

Forrás: Rákgyógyítás
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához